НОВИНИ

Иран - 40 години след революцията

Иран ще продължи да засилва военната си мощ и да развива ракетната си програма. Това заяви иранският президент Хасан Рохани в реч по случай 40 години от иранската революция. Преди дни Техеран обяви, че въвежда на въоръжение балистична ракета земя-земя с обхват 1000 км. Иран твърди, че разполага и с ракети с обхват до 2 000 км. Рохани увери, че страната му ще победи американските санкции.

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
18:45, 11.02.2019 (обновена)
Чете се за: 00:49 мин.
По света

Нофл Льо Шато - преди 40 години Ислямската революция тръгва оттук. Последните месеци от изгнаничеството си вдъхновителят на бунта аятолах Хомейни прекарва в парижкото предградие. Стоял с часове в градината. Не общувал почти с никого.

Пол Тейлър, бивш кореспондент на Ройтерс в Париж: Не показваше емоции. Беше спокоен, сякаш от друга планета.

На 1 февруари 1979-та година Хомейни пристига в Техеран, за да оглави революцията срещу шаха. Иранците го посрещат като герой, с надеждата, че той ще сложи край на корупцията в страната и че печалбите от петрола ще стигат до всички от народа.

Шахът не бил обичан от поданиците си. Социалните му реформи се посрещали с гняв от духовенството.

След 10 дни на ожесточени улични сражения, армията спира да подкрепя шаха. Монархията пада. Хомейни става първия върховен лидер на Иран. Започват и радикални реформи, с които Иран бързо губи от светския си блясък.

;

Участници в промените обвиняват духовните лидери, че са ги излъгали и са използвали революцията. За 40 години голям брой иранци бягат от страната, за да се присъединят към опозиционните движения в изгнаничество.

Един от най-големите тренировъчни лагери на опозицията е в Албания, край Тирана. В базата живеят около 2500 иранци. Но няма семейства. Мъжете и жените са разделени. Действат предимно в интернет. Казват, че на пропагандата отговарят с пропаганда.

Иран празнува годишнина от революцията със смесени чувства. Икономиката се влоши заради възстановените санкции.

60 процента от населението на Иран са млади хора, две-трети от тях са без работа.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пренесоха електрически стълб през Места
Пренесоха електрически стълб през Места
Неофициално:Становището за Стратегията за детето не е гласувано от Светия синод
Неофициално:Становището за Стратегията за детето не е гласувано от Светия синод