НОВИНИ

Иран демонстрира бойната си мощ на военен парад край Техеран

Десетки видове оръжия бяха представени днес на военен парад недалеч от Техеран по случай отбелязвания в Иран Ден на армията. Участваха елитни подразделения на иранските въоръжени сили и ветерани от войната с Ирак.

bnt avatar logo
от БТА
12:53, 18.04.2017
Чете се за: 00:36 мин.
По света
иран демонстрира бойната мощ военен парад техеран

Демонстрирани бяха системи за противовъздушна отбрана с различен обсег, включително купени от Съветския съюз през 80-те години на миналия век зенитни ракетни комплекси С-200 и доставени миналата година от Русия С-300, както и системи иранско производство.

Зрителите видяха също най-новите ирански крилати ракети "Гадер" ("Могъщ") и "Нур" ("Светлина"), танкове "Зулфакар" (по името на легендарен меч, почитан най-вече от шиитите), артилерийски системи "Бахман-57" (Ислямската революция в Иран е извършена през месец бахман 1357 г. по местния календар), бронирани автомобили и друга техника.


;

Над площада пред мавзолея на имам Хомейни - основателя на Ислямската република - разположен на 40 км южно от столицата, прелетяха в параден строй самолети и хеликоптери от иранските военновъздушни сили. Прегледи на бойните кораби от флота на страната се състояха междувременно в Оманския залив и Каспийско море.

В реч преди парада президентът на Иран Хасан Рохани заяви, че "бойният потенциал на въоръжените сили на страната е по-висок от когато и да било". В същото време Рохани подчерта отбранителния характер на иранската военна доктрина.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тереза Мей готви предсрочни парламентарни избори през юни
Тереза Мей готви предсрочни парламентарни избори през юни
Кампания срещу телефонните измами в Пазарджик
Кампания срещу телефонните измами в Пазарджик