Иран може да открие временни консулства в Саудитска Арабия за хаджа в Мека

Иран може да открие временни консулства в Саудитска Арабия за хаджа в Мека, въпреки че двете регионални сили нямат дипломатически отношения помежду си, съобщи днес иранското министерство на външните работи, цитирано от Франс прес.

от БТА
преди 3 години
Чете се за: 00:41 мин.
По света
Иран може да открие временни консулства в Саудитска Арабия за хаджа в Мека

„Представители на консулския отдел към министерството на външните работи ще бъдат разположени в Джеда, Мека и Медина, за да предоставят консулски услуги на иранските поклонници по време на хаджа“, каза говорителят Бахрам Гасеми, цитиран от информационна агенция ИСНА.

Иранските поклонници, които според изчисления са 60 000, не бяха допуснати да участват в поклонението в Мека през 2016 г., когато двете страни не успяха да се споразумеят по въпросите на сигурността и логистиката. Саудитска Арабия обяви през март, че иранците ще могат да се включат в тазгодишния хадж през септември.

;

Двете държави са в много обтегнати отношения от години заради споровете си по няколко регионални проблема като войната в Сирия. Саудитска Арабия скъса през януари 2016 г. дипломатическите си отношения с Иран след погрома в посолството ѝ в Техеран, нанесен от гневна тълпа, провокирана от екзекуцията на шиитски духовник в сунитското кралство.

;

Близо 2 300 вярващи, от които 464 иранци, загубиха живота си в огромна стълкновение по време на хаджа през 2015 г.

Над 1,8 милиона души участваха в поклонението миналата година. Този ритуал е един от петте стълба на исляма, които всеки вярващ трябва да изпълни поне веднъж през живота си, ако разполага със средствата да го направи.

Топ 24
Най-четени