Иран може да подаде жалба срещу САЩ до Съвета за сигурност на ООН

Комисията за сигурност и отбрана на парламента на Иран ще предложи правителството да подаде жалба до Съвета за сигурност на ООН срещу САЩ, съобщава арабският сателитен канал Al Arabiya, позовавайки се на изявление на представител на комисията.

от БГНЕС
преди 2 месеци
Чете се за: 00:30 мин.
По света
Иран може да подаде жалба срещу САЩ до Съвета за сигурност на ООН

Повод за жалбата са убийствата на генерал Касем Солеймани и шиитския командир Абу Махди ал Мухандис в нощта срещу петък.

Парламентът на Ирак заседава в неделя, когато се очаква да бъде дискутирано и присъствието на американските военни в страната.

По-рано беше съобщено, че във връзка с последните събития Ирак вече е ограничил американските военни операции на своята територия. Съединените щати също заявиха, че намаляват дейностите си в Ирак, а НАТО обяви, че прекратява иракската програма за военно обучение. Освен това представители на иракската шиитска милиция, чиито командир загина в резултат на американската атака, се заканиха да започнат атаки на базите, използвани от американците в Ирак.

В същото време местни медии съобщават, че Вашингтон изпраща военен кораб в региона на Близкия Изток с няколко хиляди пехотинци, за да защити американските интереси в региона.

Международната общност вече призова САЩ и Иран да се въздържат от военни действия.

Топ 24
Най-четени