COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Иран не смята да напуска ОПЕК

Иранският министър на петрола Биджан Зангане заяви в интервю, публикувано от новинарския сайт ICANA, че Иран не планира да напусне Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК).

от БГНЕС
13:30, 08.06.2019
Чете се за: 00:29 мин.
По света
Иран не смята да напуска ОПЕК

"Иран няма планове да напусне ОПЕК ... и съжалява, че някои членове на ОПЕК са превърнали тази организация в политически форум за противопоставяне между двама членове-учредители на ОПЕК, Иран и Венецуела", заяви Зангане.

Миналия месец Техеран обеща да предприеме ответни мерки, ако бъдат засегнати интересите на страната в ОПЕК.

Ирански висши служители също отбелязаха, че организацията се опорочава поради "едностранността на някои от нейните членове и затова е възможно организацията да се срине".

Биджан Занганех също така обвини някои от членовете на ОПЕК, че преувеличават възможностите си да компенсират всякакъв недостиг в доставките на петрол, който се очакваше да настъпи в резултат на по-тежки санкции на САЩ срещу Иран.

Организацията на страните износителки на петрол е съюз, състоящ се от 14 страни, които произвеждат петрол; общо те контролират над 60% от световния износ на петрол и държат 80% от доказаните световни петролни резерви.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Признаха Харви Уайнстийн за виновен за сексуално насилие
Признаха Харви Уайнстийн за виновен за сексуално насилие
Ловно дружество Варненски сокол навърши 130 години
Ловно дружество "Варненски сокол" навърши 130 години