НОВИНИ

Иран реагира гневно срещу позицията на Тръмп по ядреното споразумение

Иран заяви, че Съединените щати са преминали "червената линия" с налагането на санкции на ръководителя на правосъдната система аятолах Садик Лариджани и заплаши с неуточнени ответни мерки. Техеран отхвърли всякакви промени в ядреното си споразумение със световните сили, което Тръмп заяви, че ще продължи, но за последен път. Вашингтон наложи нови санкции срещу 14 ирански физически лица и организации заради нарушения на човешките права.

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
17:16, 13.01.2018
Чете се за: 00:45 мин.
По света

Доналд Тръмп обяви, че дава на страната си и на Европа "последен шанс" да поправят "големите недостатъци" в споразумението на Иран и шест световни сили от 2015-та. То предвижда Техеран да се откаже от ядрени военни амбиции срещу частична отмяна на санкциите. Белият дом настоява страните по споразумението от Евросъюза да наложат на Иран постоянни рестрикции за обогатяване на уран. Сегашните срокове изтичат през 2025-та година. Тръмп настоява и за мерки по ракетната програма на Иран и критикува сегашното споразумение като най-лошото, сключвано от Съединените щати.

Реза Мараши - Национален иранско-американски съвет: Целият останал свят с изключение на Израел и Саудитска Арабия предупреждават администрацията на Тръмп, че ще изпадне в изолация, ако излезе от споразумението с Иран. Сега администрацията се опитва да намери начин да остане в него достатъчно дълго, но без икономически ползи за Иран и така да го принуди да се оттегли и да понесе вината за провала на споразумението.

Тръмп потвърждава замразяването на санкциите срещу Иран на всеки 120 дни. Техеран обвини Вашингтон, че отчаяно се опитва да го провали. Русия предели изявлението на Тръмп по темата като "крайно негативно", Германия заяви, че ще продължи да призовава за пълно прилагане и ще провежда консултации с Великобритания и Франция. Френският президент Макрон е призовал Тръмп по телефона към стриктно прилагане на споразумението и е посочил, че то трябва да се спазва от всички, които са го подписали.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Националният съвет реши ПГ на БСП да гласува против Истанбулската конвенция
Националният съвет реши ПГ на БСП да гласува "против" Истанбулската конвенция
Милош Земан води на първия тур на президентските избори в Чехия
Милош Земан води на първия тур на президентските избори в Чехия