Иран съобщи, че престава да спазва задълженията си по ядреното споразумение от 2015 г., което подписа заедно със САЩ и още пет държави.

В официално изявление се казва, че Техеран вече няма да се съобразява с ограниченията върху капацитета за обогатяване на уран, нивото на обогатяване, запасите от обогатен материал и разработките. Иран посочва, че ще сътрудничи с Международната агенция по атомна енергия и може да се върне към сделката, ако бъдат отменени санкциите срещу него.

През 2018 г. президентът Доналд Тръмп оттегли САЩ от договора и върна американските санкции. Днешното съобщение идва на фона на кризата след ликвидирането в Ирак на иранския военен лидер генерал Касем Сюлеймани.

Днес иракският парламент поиска изтегляне на чуждите войски от страната. Базираната в Ирак международна антиджихадистка коалиция обяви, че спира операциите срещу Ислямска държава.

Началото на края? Убийството на Сюлеймани разклати дългия съюз между Вашингтон и Багдад. Дори противниците на иранския генерал се разгневиха, че ликвидирането му е било извършено на иракска територия.

Наджи Хтем, жител на Багдад: Искат да живеем в хаос.

Иракските власти твърдят, че са били информирани за американската операция в последния момент, минути преди да бъде убит Сюлеймани.

В Ирак има 5 000 американски войници. Те бяха изпратени там през 2014-та, за да помогнат на Ирак в борбата с Ислямска държава. Но останаха в страната и след края на провъзгласения халифат, за да обучават иракските военни.

Мохамед Халбуси, говорител на парламента в Ирак: Парламентът гласува иракското правителство да отмени молбата към Международната коалиция за оказване на помощ в борбата срещу Ислямска държава.

Със "Смърт на Америка" иранците се прощават с генерал Сюлеймани. Тленните останки на военния лидер бяха пренесени от Ирак в югозападния ирански град Ахваз. Оттам траурната процесия продължи в Машхад. Следващата спирка е Техеран.

Възгласът "Смърт на Америка" отекваше и в иранския парламент.

На заканата Тръмп отговори от Туитър. САЩ са идентифицирали 52 ирански обекта, някои от които на много високо ниво и важни за Иран и иранската култура", които могат да бъдат ударени много бързо и силно", ако страната атакува американците.

Броят не е случаен. Символизира 52-мата американци, държани преди 40 години като заложници от иранските власти повече от година.

Абас Мусави, говорител на Външното министерство на Иран: Ислямската република не търси война, но сме подготвени за всякакви възможни условия.

Погребалната церемония за Сюлеймани ще продължи три дни. За утре е планирано Техаран да се прости с генерала.