Иранските власти oтрекоха да са стреляли по протестиращите по време на антиправителствените демонстрации. Техеран се закани, че ще даде на съд американския президент Доналд Тръмп за убийството на генерал Касем Солеймани. Иран включи официално Пентагона в списъка си за терористични организации.

С подписа си днес президентът Хасан Рохани включи Пентагона в списъка на терористичните организации в страната. Това, според местни медии, означава че за терорист ще се приема всеки американски военен.

До късно през нощта иранците недоволстваха от забавеното признание, че ракети са ударили украинския самолет. Въпреки че в социалните мрежи се появиха твърдения, властта категорично отрече да е използвала оръжие срещу демонстрантите. Техеран заяви, че е разбрал за фаталната грешка на военните на 10 януари, само ден преди официалнo да признае вината си.

Доналд Тръмп предупреди Иран да не стреля по протестиращите.

Доналд Тръмп, президент на САЩ: Съветник по националната сигурност предположи, че санкциите и протестите са задушили Иран и това ще го принуди да преговаря. Всъщност, никак не ме интересува дали ще преговарят. Това зависи изцяло от тях, но никакво ядрено оръжие и "не убивайте протестиращите".

Техеран критикува посланието.

Али Рабиеи, говорител на правителството на Иран: Народът на Иран никога няма да забрави, че това е човекът, който заплаши да бомбардира 52 културни забележителности в Иран след като уби най-обичания генерал. И в момента социалните, икономическите и медицинските проблеми, недостигът на храна, се дължи на нечовешките санкции, наложени от този човек.

Иран привика британския посланик Роб Макеър и така предупреди Лондон да не се меси във вътрешната му политика. Вчера, за кратко, Макеър беше задържан с обвинение, че е участвал в демонстрациите, което дипломатът отрича.

Украинският президент Зеленски разговаря с иранския си колега Рохани.

Володимр Зеленски, президент на Украйна: Разбрахме се за пълно съдебно и техническо сътрудничество, включително по въпроса за компенсациите.

На 16 януари се събират представители на засегнатите от инцидента страни, за да проследят хода на разследването.

Гняв и сълзи в Иран и Канада след самолетната катастрофа край Техеран

Гняв и сълзи в Иран и Канада след самолетната катастрофа край Техеран

Нови демонстрации в Иран заради свалянето на украинския самолет, който се разби край Техеран на 8-и януари. А в Торонто около две хиляди души участвах...