НОВИНИ

Иран започва да обогатява уран над нормата

Иран обяви, че от днес започва да обогатява уран над допустимите от ядреното споразумение стойности. Властите в Техеран обясниха този ход с неспособността на европейските страни по договора да неутрализират американските санкции. Въпреки това Франция не се отказва от опитите си в рамките на една седмица преговорите да бъдат възобновени.

bnt avatar logo
от Деян Йотов
18:25, 07.07.2019
Чете се за: 00:49 мин.
По света

Съгласно постигнатото през 2015 година споразумение Иран има право да обогатява уран до 3,67 на сто съдържание на изотопа с масово число 235. Властите в Техеран обаче обявиха, че това вече няма да се спазва, защото повече от година след като Доналд Тръмп денонсира споразумението европейските страни по него не успяват да помогнат на Иран да се справи с американските санкции.

Абас Арагчи, главен преговарящ за иранската ядрена програма: Причината да предприемаме тази стъпка в противоречие със споразумението е, че Европа и останалите страни по него не успяват да изпълнят изискванията ни, по-специално - за износа на петрол и банките. Нищо стойностно не направиха.

Първоначално Иран ще обогатява уран до 5 процента, което е достатъчно за гориво за ядрения реактор "Бушер", и е доста по-малко от 20-те процента, достигнати преди ядрената сделка, и над 90-те процента, необходими за ядрено оръжие. Израел също подложи Европа на натиск.

Бенямин Нетаняху, министър председател на Израел: Това е много, много опасна стъпка. Обръщам се към моите приятели - лидерите на Франция, Великобритания и Германия: Вие подписахте това споразумение и казахте, че ако то не се спазва, ще наложите тежки санкции. Къде сте сега?

От Елисейския дворец бяха категорични, че засега Еманюел Макрон предпочита да не задейства предвидения в споразумението механизъм за връщане на всички икономически санкции на ООН. Френският президент ще се опита да съживи преговорите с Иран в пълен формат до 15 юли. Лондон и Берлин осъдиха действията на Техеран, но дадоха да се разбере, че ще координират реакциите си с Париж.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Една четвърт от българите не знаят дали са срещали фалшиви новини
Една четвърт от българите не знаят дали са срещали фалшиви новини
Полицаят от Шумен, който тръгна с кану по Дунав от Германия, стигна до Видин
Полицаят от Шумен, който тръгна с кану по Дунав от Германия, стигна до Видин