НОВИНИ

Иран ще обогатява уран над нормите от ядреното споразумение

Иран се отказва от още задължения по споразумението за ядрената програма и до часове започва да обогатява уран над нивата, посочени в документа. Информацията беше съобщена от заместник-министърa на външните работи - Абас Аракчи. По-рано стана ясно, че Франция и Иран са се разбрали да потърсят варианти за възобновяване на преговорите за иранската ядрена програма.

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
11:30, 07.07.2019
Чете се за: 00:44 мин.
По света

Иран пристъпва към втора фаза от нарушаването на Съвместния всеобхватен план за действие - както е официалното име на ядреното споразумение от 2015 г. и се отказва от още свои задължения по документа, съобщи Абас Аракчи.

До часове започва обогатяване на уран над заложените в спогодбата 3,67% , който ще бъде използван в АЕЦ Бушер.

От изявлението стана ясно, че Техеран ще продължи поетапно да се изтегля от сделката на всеки 60 дни.

Иран иска да спаси ядрената сделка, но призова другите страни по нея да изпълняват задълженията си, стана ясно от думите на министъра.

Напрежението около споразумението за иранската ядрена сделка ескалира през май миналата година, когато САЩ едностранно се изтеглиха от нея и наложиха стоки икономически санкции на Иран.

На същата дата, но година по-късно, Техеран обяви, че започва поетапно нарушаване на спогодбата, подписана освен от САЩ, от Русия, Китай, Франция, Великобритания и Германия. Европейските партньори изразиха съжаление за действията на Иран и заявиха, че сделката няма алтернатива.

По-рано днес стана ясно, че Франция полага усилия за спасяването й. В телефонен разговор, продължил повече от час, френският президент Еманюел Макрон се е ангажирал пред иранския си колега Хасан Рохани, до 15 юли да проучи възможностите за диалог с всички заинтересовани страни. Крайната цел е "деескалация на напрежението, свързано с иранския ядрен проблем".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Започва последният етап на самолетно заснемане за нова цифрова ортофотокарта
Започва последният етап на самолетно заснемане за нова цифрова ортофотокарта
Великобритания отпуска 22 млн. долара за медиите в Източна Европа и на Балканите
Великобритания отпуска 22 млн. долара за медиите в Източна Европа и на Балканите