Три ирански плавателни съда са се опитали да блокират преминаването на британски танкер за суров петрол "Бритиш херитидж" през Ормузкия проток. Наложила се намесата на кораба от кралския военноморски флот "Монтроуз".

Според информация на британското военно министерство, плавателният съд е заел позиция между танкера и иранските лодки и е отправил вербално предупреждение преди последните да се оттеглят.

Действията на иранските плавателни съдове са в "разрез с международния закон", казва говорител на ведомството. Техеран твърди, че това е отговор на задържането на ирански танкер, но отрича лодките да са възпрепятствали британския кораб.

През последните месеци напрежението в района на Омрузкия проток ескалира заради атаки на два танкера, за които редица държави обвиниха Иран.

Това се случва и на фона на поетапното оттегляне на страната от ядреното споразумение от 2015 г., част от което е и Великобритания.

САЩ искат да създадат международна военна коалиция за района на Иран и Йемен

САЩ искат да създадат международна военна коалиция за района на Иран и Йемен

Съединените щати искат да изградят международна военна коалиция, за да гарантират сигурността на водите в района на Иран и Йемен. Това съобщи шефът на...