НОВИНИ

Ирански съдове се опитаха да блокират британски танкер

Отново напрежение в района на Ормузкия проток. Три ирански плавателни съда са се опитали да блокират преминаването на британски танкер. За инцидента съобщи говорител на британското правителство.

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
20:07, 11.07.2019
Чете се за: 00:33 мин.
По света

Напрежението е възникнало при опит да се попречи на преминаването на танкера "Бритиш херитидж" през Ормузкия проток. В този момент корабът "Монтроуз" от британския Кралски военноморски флот бил принуден да заеме позиция между иранските кораби и британския танкер и да отправи вербални предупреждения към иранските съдове, съобщиха от британското правителство. Тогава иранските съдове се оттеглили. Лондон изрази силно безпокойство от случилото се и призова Техеран за деескалация на ситуацията в региона. Иранският външен министър Мохамад Зариф отхвърли твърденията като безпочвени.

Съединените щати хвърлиха върху Иран вината за няколко инцидент с петролни танкери през май и юни в района на Оманския залив. През Ормузкия проток преминава жизненоважен за световната търговия с петрол маршрут.

На свой ред Великобритания задържа ирански танкер до бреговете на Гибралтар миналата седмица, а капитанът беше арестуван, заради обвинения, че нарушава ембаргото срещу Сирия. Техеран се закани да накара Лондон горчиво да съжалява за това.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Извънредно положение е въведено след смъртоносната буря на Халкидики
Извънредно положение е въведено след смъртоносната буря на Халкидики
До края на юли ще бъде облекчено отпускането на лекарства за онкоболни деца
До края на юли ще бъде облекчено отпускането на лекарства за онкоболни деца