НОВИНИ

Иранските сили в Сирия са обстрелвали израелски цели

Напрежението в Близкия изток отново ескалира. Тази нощ иранските части в Сирия са обстрелвали израелски цели. В отговор Тел Авив нанесе удари по ирански мишени край сирийската столица Дамаск.

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
07:15, 10.05.2018 (обновена)
Чете се за: 00:40 мин.
По света

Иранските милиции в Сирия са изстреляли около 20 ракети по израелски позиции на Голанските възвишения. Това е първия случай, когато ирански сили обстрелват директно израелски части. От Тел Авив съобщиха, че при атаката няма загинали. Израел отговори с операция срещу ирански обекти в Сирия.

Мишени са били щаб квартира, военни и логистични комплекси на иранските милиции и ирански военен лагер северно от Дамаск. Обстрелвани са били и ирански складове на международното летище на сирийската столица, както и системи и установки, военни постове и наблюдателни пунктове.

Сирийската противоракетна отбрана се е включила, но не е ясно колко ракети са били прехванати. От Тел Авив съобщиха, че нито един израелски самолет не е бил поразен. Израелският министър на отбраната заяви, че при операцията почти всички цели са били поразени.

През последните дни Израел беше в състояние на повишена тревога, заради заканата на Техеран, че ще отговори на ударите по ирански позиции в Сирия. 7 иранци загинаха на 9 април след като беше обстрелвана военна база край сирийския град Хомс. Тел Авив нито потвърди, нито отрече атаката. Иран и Русия, обаче, обвиняват за нападението Израел.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Откриха Музей на театралната кукла в Сливен
Откриха Музей на театралната кукла в Сливен
Ваня Кастрева: Нека децата приемат малките матури като състезание
Ваня Кастрева: Нека децата приемат "малките матури" като състезание