COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Иранският парламент прие мерки срещу финансирането на тероризма

Парламентът на Иран одобри днес нови мерки срещу финансирането на тероризма с надеждата, че промените ще приближат Техеран до световните стандарти и ще допринесат за изваждане на страната от "черните списъци" за инвестиции на фона на предстоящото подновяване на американските санкции, предаде Ройтерс.

от БТА
13:00, 07.10.2018
Чете се за: 00:32 мин.
По света
Иранският парламент прие мерки срещу финансирането на тероризма

Мерките, които ще позволят на Иран да се присъедини към конвенция срещу финансирането на тероризма, трябва да бъдат одобрени от съвет от духовници, преди да получат законова сила.

Техеран посочи, че полага усилия да въведе международните стандарти срещу прането на пари и финансирането на тероризма, определени от Работната група за финансово действие (FATF), но среща затруднения при приемането на мерките.

Хардлайнерите в парламента се противопоставят на законодателство, което да сближи иранските регулации с правилата на работната група, тъй като според тях това би затруднило финансовата подкрепа за ирански съюзници като ливанското движение Хизбула, което САЩ определят като терористична организация.

Работната група за финансово действие даде на Техеран срок до октомври да приключи реформите или да се изправи пред последици, които биха могли още повече да отблъснат инвеститорите от страната.

Според чуждестранни компании законодателство, което да включва насоките на организацията, би имало решаващо значение за евентуално увеличаване на инвестициите им.

Топ 24
Най-четени
Българската общност в Абу Даби отбеляза 3 март
Българската общност в Абу Даби отбеляза 3 март
Проект възстановява стари пейки в София, Пловдив и Троян
Проект възстановява стари пейки в София, Пловдив и Троян