Дни след катастрофата с украинския самолет Иран призна, че го е свалил непредумишлено. Според иранското разследване изстрелването на фаталната ракета се дължи на човешка грешка. При трагедията загинаха 176 души.

Подозирана вина и неочаквано признание. Техеран успя да изненада противниците си. Президентът на Ислямската репубрика определи катастрофата като "непростима грешка" и увери, че виновните ще бъдат наказани.

Надеждите са, че признатата вина може да намали напрежението между Иран и Съединените щати - поне за малко. Британският премиер определи самопризнанието на Иран като "важна първа стъпка".

Остава въпросът какви ще са следващите стъпки и дали самопризнанието на Техеран не е умел дипломатически ход.

Пилотите били първите жертви. Две минути след излитането на самолета ракетата улучила пилотската кабина. Хипотезата за фаталния край на полет PS752 е на украински експерти.

От иранското министерство на отбраната заявиха, че самолетът летял близо до "чувствителен военен обект" на Гвардията и бил свален "непредумишлено", заради човешка грешка.

Амир Али Хаджизадех, командващ военновъздушните сили на Революционната гвардия на Иран: Исках да умра. Исках да умра, за да не ставам свидетел на подобно нещо.

Амир Али Хаджизадех - това е човекът, който пое отговорност за трагедията. Командващият на военновъздушните сили към Революционната гвардия. Твърди, че още в сряда е информирал управляващите за случилото се.

Иранският външен министър се извини за жертвите. В Туитър написа, че катастрофата е причинена от човешка грешка и от "американския авантюризъм". Президентът Рохани увери, че ще бъдат взети необходимите мерки за отстраняване на слабостите в системата за противовъздушна отбрана на Иран, за да няма подобни трагедии.

Франсоа-Филип Шампан, министър на външните работи на Канада: Не мога да говоря за иранското правителство. Но това, което ние искаме, е пълно разследване.
Меркел: Важна стъпка е признанието на Иран, че е свалил самолета

Меркел: Важна стъпка е признанието на Иран, че е свалил самолета

Признанието от страна на Иран, че е свалил пътническия самолет с ракета по погрешка, е важна стъпка и трябва да се направи всичко възможно инцидентът...

За справедливи компенсации за семействата на загиналите и за пълната истина за катастрофата настоява и Украйна.

Игор Сосновски, вицепрезидент на Украинските международни авиолиинии: Напълно безотговорно. Ако играете на война, играйте колкото искате, но обикновените хора край вас трябва да бъдат защитени.

И докато лидери, правителства и експерти се опитват да подредят пъзела около падналия самолет, близките на жертвите се опитват да подредят спомените и емоциите си след трагедията.

Отговорът, който се очаква Техеран да даде е защо иранските наземни служби са разрешили граждански полет при военни удари.