Ирландският премиер обвини страните от ЕС в лицемерие

Ирландският премиер Лио Варадкар обвини днес останалите страни от ЕС в лицемерие по въпроса за корпоративния данък, отхвърляйки твърденията в Европейския парламент, че Ирландия е данъчен рай, предаде Ройтерс.

от Източник: БТА
преди 2 години
Чете се за: 00:36 мин.
По света
Ирландският премиер обвини страните от ЕС в лицемерие

В реч в Страсбург, където подчерта обвързаността на Дъблин към ЕС, Варадкар отвърна на несправедливите, според него, обвинения, че Ирландия вреди на съседните си икономики, като помага на мултинационални компании като Епъл (Apple) да обложат световните си печалби с ниските ирландски данъци.

По думите на Варадкар не само страни като Унгария и България облагат компаниите с по-ниски данъци, отколкото Ирландия, ами и Франция, чийто президент Еманюел Макрон бе особено критичен към неплащането на данъци от американските технологични гиганти, предлага толкова много "вратички" в законите за някои корпорации, че на практика ставката може да бъде по-ниска.

Има известно лицемерие като се погледне колко пари наистина събираме като корпоративни данъци спрямо други страни, които привличат далеч по-малко, но на хартия данъците им са по-високи, посочи той пред Европейския парламент.

ЕС разпореди на Ирландия през 2016 година да си възстанови рекордните близо 13 милиарда евро (16 милиарда долара) от данъците, плащани от Епъл, а през октомври започна процедура, тъй като страната все още не е изпълнила разпореждането.

Топ 24
Най-четени