НОВИНИ

Премиерът на Сърбия Ана Бърнабич: Искаме приятелство

Министър-председателят на Сърбия Ана Бърнабич даде интервю за "Панорама" при посещението си у нас.

bnt avatar logo
от Бойко Василев
22:23, 08.12.2017
Чете се за: 02:57 мин.
По света

Въпрос: Г-жо министър-председател, исторически България и Сърбия винаги са били в някаква надпревара. А как е сега, когато България ще председателства ЕС? Това променя ли отношенията?

Ана Бърнабич, министър-председател на Сърбия: - Да. Но това не се отнася само до България и Сърбия. Нашата част на света, Балканите, винаги е била много сложна и интересна, често не в положителен смисъл. През последните години това се променя, за щастие. България и Сърбия имат много добри, приятелски отношения, включително на най-високо ниво. Комуникацията, която имаше Вашият премиер Борисов с моя предшественик и днешен президент Александър Вучич напълно промени нещата. Смятам да продължа по този път. Приятно ми е да бъда в София. Срещнах се с премиера Борисов и на срещата 16+1 в Будапеща. Имаме значими съвместни проекти и общо светло бъдеще. Отделно, благодаря на България за подкрепата, която оказва на Сърбия за нашия европейски път. И че един от основните, дори най-големият приоритет на Вашето председателство е подкрепата за Западните Балкани и разширяването на Европейския съюз.

Въпрос: Аз все пак, за надпреварата. Не се ли състезаваме кой ще направи повече от магистралата София-Ниш?

Ана Бърнабич, министър-председател на Сърбия: - Ами ние сме доста състезателно настроени. И това не е задължително лошо, когато въпросът е кой пръв ще свърши работа. Извънредно е важна магистралата между Ниш и София и се надявам, че ще я завършим по-скоро. И от наша страна, и от ваша.

Въпрос: Премиерът допълва проектите: железницата, газовият интерконектор и енергийната сигурност – и разбира се, скъпият роуминг.

Ана Бърнабич, министър-председател на Сърбия: - Това е един от основните въпроси за Западните Балкани, включен в Берлинския процес - да работим с Евросъюза за премахването на тарифите за роуминг. Тази е от инициативите, които не са само политически, а имат пряко влияние върху живота на хората.

Въпрос: А въпросът за българското малцинство в Сърбия не е ли чувствителен в отношенията? Питам, защото инцидентът с българските лекари в Босилеград имаше голям отзвук у нас.

Ана Бърнабич, министър-председател на Сърбия: - Не разглеждам този инцидент на политическо ниво. Става дума за пропуски в лицензите и разрешителните на лекарите да извършват прегледи – и да преглеждат на предвидените за това места. Това е административен въпрос, остана си на местно ниво. Срещу лекарите не са повдигнати никакви обвинения. Просто заради качеството на живот и сигурността на гражданите е важно всички процедури да се спазват, особено в медицината. Така че не разглеждам този въпрос като политически и затова не е и повдиган на политическо ниво. В Сърбия българското национално малцинство е много важно. Изпитваме голямо уважение към всички малцинства и имаме институционални механизми за сътрудничество с официалните малцинства, едни от най-добрите в Европа. Малцинствата могат да участват в политическия, в обществения живот, имат право на свое образование, на информиране и администрация на своите езици. Гордея се с подхода на Сърбия. И винаги сме отворени за диалог, ако има необходимост да се придвижи нещо.

Въпрос: Днес на Балканите модерно е не съперничеството, а сътрудничеството. Как ли ще изглежда регионът, ако всички тук са съюзници?

Всички ли на Балканите са решително от едната страна, европейската? Включително, Сърбия.

Ана Бърнабич, министър-председател на Сърбия: - Мисля, че всички са от едната страна, на страната на Европа…

Въпрос: Ама решително ли?

Ана Бърнабич, министър-председател на Сърбия: - Е някои може би работят малко повече от другите за това. Сърбия напълно е посветена на регионалното сътрудничество, стабилност и обвързване. Защото всички ние сме твърде малки пазари. Ако има каквото и да е опасение от нестабилност, никой от нас няма да може да се развива бързо.

Въпрос: В тази връзка, как гледате на подобряването на отношенията между България и Македония? Има ли някаква ревност от сръбска страна?

Ана Бърнабич, министър-председател на Сърбия: - Не. Тъкмо обратното. Ние приветстваме това. И приветстваме всички конструктивни договорености между страните от региона, които доказват, че можем да разговаряме. Че можем да се договаряме без външна помощ, че имаме общи проекти, че даваме положителни сигнали. От това всяка страна поотделно ще има свои конкретни ползи.

Въпрос: Радко Младич беше осъден. Това тема ли е за Сърбия?

Ана Бърнабич, министър-председател на Сърбия: - Сърбия се стреми да се обърне към бъдещето. Твърде много усилия положихме за това през последните три години. Не бих искала да коментирам присъдите. Но казвам отново – ние сме обърнати към бъдещето и оставяме миналото зад нас.

Въпрос: Накрая, Вие сте първата жена-премиер на Сърбия. Как искате да я промените?

Ана Бърнабич, министър-председател на Сърбия: - Имам два приоритета на моето правителство. Единият е дигитализацията: да подкрепим повече стартиращите иновационни компании. И развитието на науката. Всички ние сме доста креативни. Не само Сърбия, а и България, и останалите. България направи много в системите за финансиране на старт-ъпите. Вашият инвестиционен фонд Eleven оказа помощ и на стартиращи компании в Сърбия. Така че тук има какво да научим от България. Третото, което искам да направя е, да продължа започнатото от моя предшественик: регионалното сътрудничество. Сърбия желае да има приятелски отношения със страните от региона. Направихме много, когато Александър Вучич беше премиер. Той създаде лични, приятелски отношения с лидерите в региона. И сега аз давам знак, че също ще се старая да поддържам този имидж на Сърбия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Баща и син загинаха при катастрофа в Русе
Баща и син загинаха при катастрофа в Русе
Полският парламент прие нови закони от съдебната реформа
Полският парламент прие нови закони от съдебната реформа