COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Искане за референдум по гражданска инициатива във Франция

Френският президент дава начало на национални консултации за икономически мерки, предизвикани от протестите на "жълтите жилетки". Първата среща е утре, обявиха от Елисейския дворец. Заради нея държавният глава е отменил пътуване до Биариц, където трябваше да представи пред посланици дипломатическите приоритети на Франция за следващата година. Междувременно излиза на преден план идеята за "Референдум по гражданска инициатива" - едно от главните искания на протестното движение.

Фани Аронова
от Фани Аронова
19:25, 17.12.2018
Чете се за: 00:45 мин.
По света
Искане за референдум по гражданска инициатива във Франция

Напоследък на протестите на "жълтите жилетки" се виждат тези три букви: R.I.C. - абревиатура, която означава "Референдум по гражданска инициатива". Идеята е гражданите да имат думата за промяна на закони, дори на Конституцията или за отстраняване на лице на изборна длъжност.

При събиране на 700 000 подписа за едно искане, например законодателна промяна, тя да бъде разгледана от Националното събрание и подложена на всенародно допитване.

Това позволява на всички граждани да могат да се изразяват и да искат промяна за неща, които не приемаме.

Докато в България например гражданската инициатива за референдуми е уредена със закон, във Франция не е така. Според Конституцията от 1958 г. само президентът може да насрочи референдум.

С промяна през 2008 г. беше въведен Референдум по споделена инициатива. За него се изисква предложение на 185 депутати, с подкрепата на 4,5 млн. избиратели.

Доминик Русо, професор по публично право в Сорбоната: Първо, това е много сложно - 185 депутати, 4,5 млн. избиратели. Досега нито един парламентарист не е поел такава инициатива. Може би защото депутатите нямат доверие в този инструмент.

С искането за Референдум по гражданска инициатива протестното движение във Франция поставя въпроса за по-сериозно участие на гражданите в управлението на държавата. Икономическите искания не са отпаднали и ще бъдат обект на консултациите, в които ще участват представители на гражданското общество и бизнеса, кметове, министри. Очаква се да продължат до идната пролет.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
САЩ въвеждат по-рано забраната за достъпа на чужденци, пристигащи от Бразилия
САЩ въвеждат по-рано забраната за достъпа на чужденци, пристигащи от Бразилия
Отвъд границите: Иван и Аксиния - за Аржентина и българите
"Отвъд границите": Иван и Аксиния - за Аржентина и българите