НОВИНИ

Искат оставката на Камерън заради "Панамагейт"

В Лондон демонстрираха нетърпимостта си към политическата некоректност. Имаше силни вълнения и призиви за оставка на премиера Дейвид Камерън, след признанието му, че е притежавал акции в офшорен фонд. Камерън е поредният политик, засегнат от скандала с Панамските документи. Въпреки, че няма доказателства за злоупотреби, британците реагираха бурно, най-вече защото Камерън първоначално отхвърли обвиненията, а само два дни по-късно все пак призна за офшорки.

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
20:17, 09.04.2016
Чете се за: 01:07 мин.
По света

Стотици разгневени британци протестираха около Даунинг стрийт 10. Искането им е едно - оставка на премиера. На форум на консерваторите Дейвид Камерън даде поредното си обяснение за скандала "Панамагейт".

Дейвид Камерън, премиер на Великобритания: Не бих казал, че тази седмица беше особено добра....Можех и трябваше да подходя по друг начин. Знам, че трябва да си взема поука. Не обвинявайте "Даунинг стрийт" 10 или съветници без име. Обвинете мен, а аз ще се поуча от грешките си.

След като първоначално отрече, Камерън най-накрая призна, че е имал наследствено участие в офшорен фонд, но подчерта, че е продал всички свои акции преди да стане премиер. Когато пое властта обаче, именно той се обяви за затягане на режима към офшорките и се зарече, че Лондон няма да бъде поредния данъчен рай за богаташи. Това и закъснялото признание след изтичането на панамските документи обаче предизвикаха възмущение в обществото.

;

"Той е вреден за Великобритания, за ЕС. Не си върши работата добре, а обикновено когато един човек не си върши работата, работодателите му го уволняват. Ето защо и ние искаме той да си тръгне."

"Това беше капката, която преля чашата. Искаме оставка!"

Камерън обясни, че не е успял да реагира правилно, защото е бил разстроен от потъпкването на паметта на баща му. Той отново подчерта, че е платил всички данъци и такси върху доходите си и заяви, че ще публикува данъчните си декларации за няколко години назад.

Дейвид Камерън, премиер на Великобритания: Искам всичко да бъде кристално ясно и да не останат никакви съмнения около този скандал. Ще бъда първия министър-председател, първия лидер на политическа сила, който ще направи подобно нещо. Според мен, така е редно да постъпя.

Кметът на Лондон и втори човек в редиците на консерваторите - Борис Джонсън отказа коментар. Демонстранти, преместили се към мястото на партийната среща, след края й освиркаха Камерън и препречиха пътя на кортежа му. След разкритията от тази седмица, британският премиер достигна най-ниското равнище на популярност от три години насам.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Обвинения и нови полицейски операции в Брюксел
Обвинения и нови полицейски операции в Брюксел
Нихат Кабил е новият лидер на ДПС - София
Нихат Кабил е новият лидер на ДПС - София