НОВИНИ

Искат смяна на турските имена на местности в Карлово

Общински съветник от Карлово иска да бъдат сменени имена на местности с обществено - историческо значение в общината от турски на български език. Местната власт предстои да направи допитване до населението.

bnt avatar logo
от Станислава Христозова
21:41, 29.03.2016
Чете се за: 00:51 мин.
У нас

Предложението на общинския съветник Андон Андонов ще бъде внесено за разглеждане на заседание на местния парламент през април.

Андон Андонов - общински съветник от НФСБ: "Никой не е питал българския народ дали иска, дали е съгласен тези имена да се наричат с турски наименования, тези местности, така че бих казах това е нещо, което на нас ни е отнето насилствено и ние сме длъжни да си го върнем..."

Кметът заяви, че е съгласен с предложението, но смята, че трябва да се направи допитване до жителите на общината.

Емил Кабаиванов - кмет на община Карлово: "Да обявим общоградско допитване на кои местности биха желали нашите съграждани имената да бъдат сменени и с какви".

Председателят на общинския съвет определи идеята за патриотична, но подчерта, че като административен акт това би довело до объркване на хората.

Теодор Шойлеков - председател на Общински съвет Карлово: "Който според мен на този етап би създал неудобство на хората, това е един чисто психологически момент, хората са свикнали с тези местности, + това е свързано с промяна на личните карти, с промяна на нотариалните актове".

Някои от местните жители изразиха несъгласие да бъдат сменени имената на емблематичните местности и обекти в града

Цонко Цонков: "Сучурум това е падаща вода и някак си по-лошо звучи падаща вода отколкото Сучурум. Бешбунар - това има местност не само в Карлово, то има на много места".

Ако Общинският съвет приеме предложението ще бъде сформирана комисия, която ще започне да проучва кои места трябва да бъдат сменени наименованията.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Интернационален фестивал в Капана
Интернационален фестивал в "Капана"
14-годишна е тормозена от възрастен мъж
14-годишна е тормозена от възрастен мъж