COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Исландия иска да е първата страна в света с еднакви заплати

Исландия възнамерява да стане първата страна в света, в която заплатите ще са еднакви, независимо от пола, етническия произход, сексуалността и националността. Според плановете на правителството разликата в заплащането в страната трябва да бъде изкоренена до 5 години.

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
08:25, 11.03.2017
10920
Чете се за: 00:41 мин.
По света

Еднакво заплащане за еднакъв труд. От 2022 година, това правило ще важи за всички частни и държавни фирми в Исландия, които имат персонал над 25 души.

Битката за еднаквото заплащане в Исландия започва още през 1975 година със стачка, в която се включват над 90 % от жените в страната. Протестът тогава блокира живота в държавата. Спират да работят болници, училища, институции.

В деня на протеста жените отказват да вършат и домакинска работа и прехвърлят грижите за децата на мъжете. Стачката дава резултати. С годините жените в Исландия получават все повече права, а през 1980 година е избрана и първата жена президент.

Отдавна Исландия оглавява световната класация за държавата, която най-много зачита половото равенство в заплащането. Но жените там продължават да получават между 14% и 18 % по-ниски заплати от мъжете. Заради разликата в заплащането преди няколко месеца хиляди жени излязоха на протест. Тогава демонстрацията започна точно в 2,38 часа следобед. Според изчисленията на правозащитни организации, всеки ден след този час жените в Исландия работят безплатно.

До края на месеца правителството в Рейкявик ще внесе в парламента законопроекта за еднаквото заплащане. Повечето партии вече обявиха, че ще го подкрепят.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Новото испанско кино представя 7 филма във Варна
"Новото испанско кино" представя 7 филма във Варна
Кметът на Ротердам забрани на турския външен министър да проведе митинг в града
Кметът на Ротердам забрани на турския външен министър да проведе митинг в града