НОВИНИ

"Ислямска държава" извърши атентат на сватба в Кабул

Групировката "Ислямска държава" пое отговорност за днешния кървав атентат по време на сватба в Кабул. 63-ма души загинаха, 182-ма са ранени. Талибаните осъдиха нападението, но президентът на Афганистан заяви, че те също носят вина.

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
18:52, 18.08.2019
Чете се за: 00:36 мин.
По света

Атентатор самоубиец се взриви по време на сватба в шиитски квартал на Кабул. Мюсюлманите шиити са малцинство в Афганистан. Сунитската групировка "Ислямска държава" обяви, че нападателят се взривил сред тълпа " неверници".

Мястото не е избрано случайно. Организирането на сватби е доходоносен бизнес на фона на бавното съживяване на икономиката на Афганистан. Все повече хора харчат за тържества.

Хаджи Реза, свидетел на атентата: Мъже и жени се събраха тук, за да празнуват сватба. Искаме правителството да въдвори мир в тази страна.

Въпреки че талибаните осъдиха нападението, президентът Гани обвини и тях.

Ашраф Гани, президент на Афганистан: Нападенията срещу хора на сватбени тържества, в училища, пазари, джамии и обществени места показват жестокостта на терористите. Талибаните не могат да бъдат опростени, защото те предоставят база на терористите.

Правителството на Афганистан се събра на извънредно заседание за анализ на ситуацията. Атаката е в момент, в който талибаните и САЩ се опитват да договорят изтегляне на 14 000 американски войници срещу ангажимент за преговори с подкрепяното от Вашингтон афганистанско правителство.

Американците в Афганистан обучават местните сили за сигурност и провеждат операции срещу бунтовници.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Протестите в Хонконг продължават 11-та седмица
Протестите в Хонконг продължават 11-та седмица
Две вили са изгорели при пожара край Реброво
Две вили са изгорели при пожара край Реброво