НОВИНИ

„Ислямска държава“ пое отговорност за атентатите в Шри Ланка

"Ислямска държава" пое отговорност за атентатите в Шри Ланка в неделя, съобщи Ройтерс, като се позова на свързаната с джихадистката групировка агенция "Амак". Броят на жертвите на нападенията нарасна до 321 души. По данни на УНИЦЕФ сред тях има най-малко 45 деца. Днес в страната е ден на национален траур.

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
14:30, 23.04.2019 (извънредно)
Чете се за: 00:44 мин.
По света

Извършителите на нападенията в Шри Ланка са бойци на "Ислямска държава". Това съобщение на ислямистката групировка беше разпространено чрез нейната информационна агенция "Амак" без обаче да бъдат предоставени доказателства за твърдението.

Властите в Шри Ланка обвиняват местна екстремистка групировка за атентатите в неделя. Разследването до момента е установило, че те са отмъщение за стрелбата в джамии в нозозеландския град Крайстчърч на 15 март, когато бяха убити 50 души.

В деня на национален траур в Шри Ланка бяха извършени и първите масови погребения на жертвите, сред които има десетки деца, включително 18-месечно бебе.

Кристоф Булиерак, Фонд на ООН за деца - УНИЦЕФ: До момента имаме информация за 45 убити деца при атаките в Шри Ланка. Броят им може да се увеличи. 13 са загинали в Батикалоа, 27 - в Негомбо, има и пет деца чужденци. Много деца в момента се борят за живота си.

Шри Ланка от снощи е в режим на извънредно положение. Президентски указ дава на силите за сигурност повече правомощия за издирването на заподозрени, като до момента са извършени 40 ареста.

В страната набира сила дискусия можело ли е да бъде избегната трагедията. Официални лица разкриха, че още преди седмици са били отправени предупреждения, че местна джихадистка групировка планира самоубийствени атаки срещу църкви. Защо разузнаването не е реагирало адекватно, засега е въпрос без отговор.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ново силно земетресение във Филипините
Ново силно земетресение във Филипините
Доклад отчита леко повишение на оценката на държавата за грижите към децата
Доклад отчита леко повишение на оценката на държавата за грижите към децата