НОВИНИ

"Ислямска държава" пое отговорност за нападението в Страсбург

Терористичната групировка "Ислямска държава", чрез съобщение в Интернет, пое отговорност за нападението на коледния пазар в Страсбург, при което загинаха трима души, а 12 бяха ранени. Нападателят - Шериф Шекат, снощи беше застрелян от френската полиция.

Цветана Кръстева
от Цветана Кръстева
12:11, 14.12.2018
Чете се за: 00:42 мин.
По света

29-годишният Шериф Шекат беше убит в престрелка в полицията 48 часа след като откри безразборна стрелба на коледния пазар в Страсбург. Предполага се, че след това той се е укривал в склад само на няколко километра от базара. Бил е разпознат на улицата от местна жителка, която е подала сигнал до полицията.

Кристоф Кастане, министър на вътрешните работи на Франция: Около 20.00 часа местно време, спецекип от трима полицаи, виждат мъж, който се движи по улици в района. Той отговаря на описанието на издирвания. Полицаите правят опит да го спрат, той се обръща и стреля. Те отвръщат на огъня и така нападателят е неутрализиран.

До момента няма данни Шекат да е имал съучастници. По случая вече са задържани петима души, сред тях родителите му и двама от братята му. Жителите на Страсбург сега са по-спокойни.

Пиер Плас, жител на Страсбург: Всички са доста доволни, че убиецът е застрелян. Мисля, че сега животът в Страсбург може да продължи в нормалния си ритъм.

Големият проблем с радикализацията във Франция обаче остава. За Шекат, който е с 27 присъди и е бил известен на полицията, се знае, че е напуснал училище 16-годишен и се е радикализирал в затвора. Според френски медии френските затвори са едно от местата, където се извършва масова радикализация на младежи и този проблем не спира да се задълбочава.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Споразумението за миграцията на фокус във втория ден от срещата на върха на ЕС
Споразумението за миграцията на фокус във втория ден от срещата на върха на ЕС
Борисов: Болница Лозенец не трябва да е правителствена
Борисов: Болница "Лозенец" не трябва да е правителствена