НОВИНИ

"Ислямска държава" за първи път атакува Иран

Две терористични атаки в Техеран - в Парламента и в мавзолея на аятолах Хомейни. 12 души загинаха при нападенията, за които отговорност пое така наречената "Ислямска държава". Това е първото нападение на терористичната групировка в Иран, който активно участва в битката срещу нея в Ирак и Сирия. Външното ни министерство съобщи, че няма данни за пострадали българи при атаките, взети са всички мерки за сигурността на персонала на посолството ни в Техеран.

bnt avatar logo
от БНТ
17:12, 07.06.2017
Чете се за: 01:12 мин.
По света

Две почти едновременни нападения срещу символите на властта в Иран.

Нападатели, въоръжени с автомати Калашников, влизат през входа за посетители в сградата на парламента в Иран рано тази сутрин. Преоблечени са като жени. Откриват огън. Започва мащабна операция на иранските сили за сигурност. Часове наред от зданието се чува интензивна стрелба.

Жител на Техеран: "Чух изстрели и стана напрегнато, пристигнаха силите за сигурност, затвориха улицата."

Иранските власти отрекоха вътре да са вземани заложници, каквито съобщения се появиха по-рано. Пет часа след началото на операцията, медиите в страната предадоха, че четиримата нападатели в парламента са мъртви и кризата е приключила. Единият е бил опасан с експлозиви и се е самовзривил, съобщи заместник - вътрешният министър.

Половин час след началото на атаката в парламента, в мавзолея на аятоллах Хомейни нападател открива стрелба, имало е и атентатор - самоубиец. Тези любителски кадри показват района на мавзолея.

12 души са убити от нападателите, ранените са близо 40. Властите съобщиха, че е предотвратен трети атентат.

Групировката ИД пое отговорност за нападението, като разпространи видео, заснето вътре в парламента, за което твърди, че показва нападателите.

След нападението се проведе парламентарно заседание. Председателят обяви, че депутатите спокойно са изчакали действията на силите за сигурност.

Али Лариджани, председател на парламента на Иран: "Това не е сериозен инцидент, но показва, че терористите целят да създават проблеми. Особено в Иран, активен и ефективен център на борбата срещу тероризма. Те искат да спрат това."

Външното министерство на страната обяви, че нападенията ще засилят решимостта в борбата срещу тероризма.

Джаваф Зариф, външен министър на Иран: "Това нападение ще засили непоколебимостта на нашия народ срещу тероризма. Всички иранци и нашите военни ще устоят на тази универсална заплаха."

Това е първото нападение на сунитската групировка "Ислямска държава" в шиитски Иран и най-сериозният изблик на насилие в страната от Ислямската революция през 1979 година. Нападенията месец след преизбирането на президента Рохани, хвърлиха в шок иранците, свикнали да живеят в държава, далеч по-спокойна и стабилна от някои от съседите си, коментира Би Би Си. Иран е активен участник в борбата срещу Ислямска държава и в съседен Ирак, и в Сирия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Традиционен фестивал на западните езици в Благоевград
Традиционен фестивал на западните езици в Благоевград
Нов обитател радва посетителите на зоопарка в Благоевград
Нов обитател радва посетителите на зоопарка в Благоевград