НОВИНИ

Испания обмисля законови промени, които да разрешат референдуми за независимост

Испания обмисля промени в Конституцията, които ще позволят на регионите да провеждат референдуми за независимостта си. Конституционният съд на страната официално анулира декларацията за независимостта на Каталуния, одобрена от местния парламент на 27 октомври.

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
19:50, 08.11.2017 (извънредно)
Чете се за: 00:46 мин.
По света

Барселона и околностите осъмнаха с транспортни блокади. Най-малко 60 ключови пътни възела бяха превзети от привържениците за независимостта на Каталуния. Днес там беше свикана обща стачка в защита на задържаните каталунски политици.

Освен по магистралите, блокади имаше по жп линиите, в минимален режим работеше и градският транспорт в Барселона. В протеста обаче не участваха двата най-големи синдиката, а повечето производства и магазини решиха да не спират работа.

Хосе Луис, жител на Барселона: Защо да стачкувам, никой няма да ми вдигне заплатата. В този свят трябва повече да се работи и по-малко да се спори.

Въпреки това хиляди се събраха пред сградата на правителството в Барселона, за да изразят подкрепа за лидерите си - някои в изгнание, други в ареста.

Хави Валс, жител на Барселона: Тук сме най-вече в защита на човешкото достойнство и за да подкрепи политическите затворници, които са в различни затвори в Мадрид.

Днес стана ясно, че призивът на отстранения от премиерския пост на Каталуния - Карлес Пучдемон за обща листа на сепаратистките партии на предстоящите на 21 Декември избори не е чут и всяка формация ще се явява по отделно. Междувременно испанският премиер - Мариано Рахой, отговаря на въпроси за каталунския казус в парламента и заяви, че единственият изход от безпрецедентната криза в страната е висока избирателна активност на предсрочния вот. А инициативата за конституционни реформи беше приета като опит за сближаване на позициите между Мадрид и Барселона.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Хиляди семейства в Русе останаха без парно и топла вода
Хиляди семейства в Русе останаха без парно и топла вода
Одобриха спорна данъчна реформа в Румъния
Одобриха спорна данъчна реформа в Румъния