НОВИНИ

Испанският драматург Хуан Майорга в България

Известният испански драматург Хуан Майорга е в България. Той пристигна у нас по покана на Институт Сервантес-София. Заедно с преводача и журналист Нева Мичева и актьорa и преподавател проф. д-р Атанас Атанасов Майорга се срещна със студенти от НАТФИЗ, с които разговаря за своите творби, театъра и изкуството.

Андреа Драганова
от Андреа Драганова
10:51, 25.03.2017
Чете се за: 00:58 мин.
У нас

Хуан Майорга е роден в Мадрид през 1965. Той е математик и философ и един от най-превежданите и продуктивни испански драматурзи. Пиесите му са поставяни из цяла Европа, а едни от най-успешните са: "Към вечния мир", "Химелвег" и "Любовни писма до Сталин".

Със стъпването си на българска земя испанският драматург имаше възможност да изгледа и единствения спектакъл по негов текст, който се играе в момента в България - "Хамелин" - дипломно представление на младия режисьор Александра Петрова. Постановката спечели две от пет номинации за "Икар" в категорията "Дебют".

Хуан Майорга: Един много емоционален ден, защото за първи път стъпих на българска земя, видях се с много гостоприемни и симпатични хора и видях за първи път моя творба да се интерпретира на българска сцена, на този красив български език в превод на Нева Мичева.

А на студентите от Театралната академия Майорга даде ценни съвети как да се справят с предизвикателствата на театралното изкуство и как да намерят пътя си.

Хуан Майорга: Днес в театъра общо взето се прави това, което са правили древните гърци още пети век преди Христа. Ние живеем във време, в което животът ни е населен от екраните и мисля че театърът е живото изкуство. Това, което се прави сред хора. Изкуството, в което въображението на зрителя е съществено.

Първата поява на Хуан Майорга на българска сцена е през 2009 г., когато в Театър 199 проф. Атанас Атанасов поставя "Към вечния мир" под заглавие "Облогът на Паскал. А в момента Пловдивският театър репетира пиесата на известния драматург "Момчето от последния чин", чиято екранизация - филмът Dans la maison на Франсоа Озон - спечели наградата за сценарий и най-добър филм в Сан Себастиан през 2012.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Забраниха да сe внасят лаптопи в самолетите и на летището в Дубай ​
​Забраниха да сe внасят лаптопи в самолетите и на летището в Дубай ​
Въздушен удар уби 16 души в сирийски затвор
Въздушен удар уби 16 души в сирийски затвор