НОВИНИ

Бурни протести заради изнесено заседание на испанското правителство в Барселона

Изнесено заседание на испанското правителство в Барселона предизвика бурни протести на каталунски сепаратисти. Стигна се до сблъсъци с полицията в центъра на града и затваряне на 40 пътни артерии, включително магистрали към Франция и Мадрид. Съобщава се за поне 15 ранени и 11 ареста. Кабинетът одобри увеличение с 22% на минималната работна заплата от януари на 1050 евро, а изборът на място за заседанието трябваше да намали напрежението след опита на провинцията за отцепване от Испания.

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
18:33, 21.12.2018
Чете се за: 00:49 мин.
По света

„Министрите вън“ скандираха демонстранти, събрали се по призив на радикалната групировка Комитет за защита на републиката пред сградата в Барселона, където заседаваше испанското правителство. Последваха сблъсъци и арести. Националната каталунска асамблея, която редовно организира сепаратистки прояви, призова за блокиране на града с автомобили.

Обявеното увеличение на минималната заплата в Испания до 1050 евро е най-голямото за последните 40 години. От догодина се повишават заплатите на държавните служители с 2,25 на сто, с 1,6 процента се вдигат държавните пенсии. Така премиерът-социалист Педро Санчес се надява да укрепи позициите преди серията избори догодина. Сега социалистите контролират една четвърт от местата в парламента.

;

Санчес заведе кабинета в Барселона като демонстрация на централна власт, но и като опит за помирение. Снощи той и регионалният лидер Ким Тора се договориха за начало на ефективен диалог, а след заседанието днес кабинетът призова за мирни демонстрации.

Изабел Села - правителствен говорител: Защото сме тук като акт на привързаност и висока оценка на Каталуния и Барселона, който е осмият град в света, и защото работим демократично за благосъстоянието на всички граждани.

Мадрид обяви за незаконно допитване за независимост през октомври миналата година и въведе пряко управление на Каталуния. Тогавашният каталунски лидер Карлес Пучдемон и част от екипа му избягаха зад граница.

Испанският върховен съд оттегли Европейска заповед за арест, но обвиненията срещу тях остават. Други девет бивши каталунски лидери са в затвора за бунт.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ДРУГИТЕ новини: Киану за пример
ДРУГИТЕ новини: Киану за пример
Разглеждат предложения за промяна на плана за управление на „Витоша“
Разглеждат предложения за промяна на плана за управление на „Витоша“