Основната опозиционна партия на Турция заяви, че нейната ръководителка в Истанбул е осъдена на 9 години и 8 месеца затвор заради публикациите си в социалните медии, включително "обиди" към президента Реджеп Ердоган, предаде АФП.

Канан Кафтанзиоглу от истанбулския клон на Републиканската народна партия (РНП) беше призната също за виновна в "терористична пропаганда", наред с други обвинения, в процес, в който тя осмя като политически.

Тя изигра ключова роля за шоковата победа на новия кмет на Истанбул Екрем Имаглу в началото на тази година - за първи път партията на Ердоган загуби властта в най-големия град на Турция от 25 години насам.

Присъдите трябва да бъдат потвърдени от апелативен съд, преди Кафтанзиоглу да може да бъде изпратена в затвора.

Тя получи присъди за пет обвинения, включително 20 месеца за "унижение" на държавата, 18 месеца за "обида на държавен служител", 28 месеца за "обида на президента", 32 месеца за "подбуждане на народа към омраза".

Нейната "терористична пропаганда", за която тя получи 18 месеца, се състои в цитиране на член на Кюрдската работническа партия (ПКК), участвала в кървавия бунт срещу държавата от 1983 г.