НОВИНИ

Историческа обиколка за 140-тата годишнина от обявяването на София за столица

Обиколка на част от културното наследство на София. Това е част от празничните събития за честване на 140-годишнината от обявяването на София за столица на България. Маршрутът се казва "Зад фасадите на софийските домове" и днес столичният кмет Йорданка Фандъкова мина първа по него. През кои забележителности минава маршрутът и кога ще са следващите дати - вижте в репортажа на Карина Караньотова.

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
20:40, 29.03.2019
Чете се за: 00:39 мин.
У нас

Създателите на сайта за исторически маршрути са се насочили най-вече към хората които живеят в София, а не толкова към туристите.

Здравко Петров, урбанист: Нашата кауза е да разкажем София на софиянци, тоест те да я преоткрият и защо не малко повече да я обикнат.

Аз ще ви покажа една интересна карта, която винаги показваме на нашите беседи, всъщност това е София, която посреща освобождението и факта на избирането и за столица на България.

Маршрутът минава през 16 обекта, сред които базиликата "Св. София", храм-паметника "Ал. Невски", както и сградите по улица "Московска".

Здравко Петров, урбанист: И за щастие, ще влезем в две от тях, в една къща на стария софийски кмет Георги Калинков и в споменатата къща на Кирил Стефанов - големият фабрикант и индустриалец.
Йорданка Фандъкова, кмет на София: Така че, софиянци ще могат да се любуват, тя наистина е много красива и външно и интериора е много интересен. И се радвам, че знаковата общинската сграда на "Париж 1", която ние през 2012 г. възстановихме, е част от този маршрут.

Сградата ще бъде отворена на 1-ви ,2-ри, 4-ти и 5-ти април, а маршрутът ще тръгва от паметника на Васил Левски в 16 ч. Ако обаче не се се записали предварително, няма да може да разгледате сградите и отвътре.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Българските студенти с възможност за платени стажове за изкуствен интелект
Българските студенти с възможност за платени стажове за изкуствен интелект
Украйна избира президент в неделя
Украйна избира президент в неделя