НОВИНИ

Историческа среща между президентите Тръмп и Путин в Хелзинки

Историческа среща между президентите на САЩ Доналд Тръмп и Русия - Владимир Путин в Хелзинки. Двамата я определиха като директна, продуктивна успешна и полезна. Тръмп отбеляза, че тя е начало на дълъг процес при силен диалог между двете страни.

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
20:01, 16.07.2018
Чете се за: 01:11 мин.
По света

Малък инцидент беляза началото на общата пресконференция. Охраната изведе със сила демонстрант с призив за договор за забрана на ядрените оръжия.

Владимир Путин - президент на Русия: Няма обективни причини за двустранното напрежение. Студената война свърши отдавна остроно идеологическо противопоставяне остана в далечното минало. Обстановката в света се промени кардинално.
;
Владимир Путин - президент на Русия: Президентът Тръмп засегна темата за така наречената руска намеса в президентските избори Трябва да повтора, че руската държава никога не се е намесвала и няма намерение да се намесва.

Владимир Путин е предложил да позволи на Вашингтон да разпита руските агенти, обвинени в намеса в американските избори. Той отбеляза общата воля на двете страни за борба с тероризма и киберпрестъпността и посочи успешното сътрудничество между специалните им служби с най-пресен пример по охраната на световната купа по футбол.

Доналд Тръмп изрази увереност, че руската страна иска да реши проблема с разпространението на ядрени оръжие, но подчерта необходимостта от продължаване натиска върху Иран.

;
Доналд Тръмп - президент на САЩ: Дадох да се разбере, че Съединените щати няма да позволят на Иран да се възползва от нашата успешна кампания срещу Ислямска държава, която вече почти изкоренихме от района.

Не можем да решим всички проблеми, но направихме първа крачка, заяви руският лидер. Той изрази увереност, че Вашингтон може да накара Украинското ръководство да спазва Минските споразумения, но подчерта, че въпросът за Крим е приключен за Русия.

Исках Доналд Тръмп да спечели изборите, защото той говореше за нормализация на двустранните отношения, призна руският лидер. Той подари на колегата си футболна топка като символ на американското домакинство на Мондиала през 2026-та.

;

И двете страни са виновни за сегашното незадоволително състояние на двустранните отношения, отбеляза Доналд Тръмп.

Доналд Тръмп - президент на САЩ: Отношенията ни никога не са били по-лоши, отколкото са сега. Това обаче се промени преди четири часа, наистина вярвам в това. Няма нищо по-лесно от отказ за среща и диалог, но това не води доникъде.

Проведохме брилянтна кампания и затова аз съм президент, отбеляза Доналд Тръмп.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Реакцията на Европа на срещата Путин-Тръмп
Реакцията на Европа на срещата Путин-Тръмп
Адекватна ли е реакцията на БАБХ за чумата по животните: Коментар на експерти
Адекватна ли е реакцията на БАБХ за чумата по животните: Коментар на експерти