НОВИНИ

Историческа визита на Ердоган в Гърция

Напрегната обстановка още преди началото на лидерските срещи - така започна двудневното посещение на турския президент Реджеп Ердоган в Гърция. Турски държавен глава не е бил на официална визита в страната от десетилетия, което превърна днешното пристигане на Ердоган в историческо. Какви са основните конфликтни точки между двете съседни държави и какво си казаха турският президент и гръцките му домакини?

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
17:55, 07.12.2017
Чете се за: 01:09 мин.
По света

Първите стъпки на турски президент на гръцка земя от 65 години насам. Само за последните 40 години, Турция и Гърция три пъти са на прага на война, за последно през 96-та. Визитата преминава при засилени мерки за сигурност и забрана за демонстрации в центъра на столицата.

С военни почести и посещение до Паметника на незнайния войн, гръцкият президент Прокопис Павлопулос посрещна турския си колега Ердоган. Но разговорът между двамата започна още преди турският държавен глава да отпътува за Атина. В интервю за гръцка телевизия, Ердоган даде заявка, че ще иска преразглеждане на Лозанския договор от 1920-та, определящ границите на съвременна Турция. По време на срещата обаче, гръцкият му колега беше категоричен - договорът остава в сила такъв, какъвто е.

В качеството си на премиер, през 2004-та Ердоган беше на визита, отново определяна като "историческа". И тогава, и сега, спорните въпроси между Гърция и Турция остават същите - кипърският въпрос и територии с нефтени находища в Егейско море. Анкара смята и че правата на мюсюлманското малцинство, обитаващо североизточна Тракия не се зачитат.

Тези теми, а също и искането на Турция да бъдат екстрадирани деверимата пилоти, които след опита за преврат потърсиха убежище в Гърция, бяха и в основата на разговорите между Ердоган и гръцкия премиер Ципрас. Двамата все пак бяха единодушни по един въпрос - Анкара и Атина трябва да работят заедно по въпроса за бежанската вълна.

Алексис Ципрас, премиер на Гърция: Нашите две държави винаги са имали различия, имат ги и днес. Вашата позиция по спорните въпроси е ясна, нашата - също. Това, което е важно, е да постигнем консенсус. Да водим конструктивен диалог, без провокации и уважавайки мнението на другата страна.
Реджеп Тайип Ердоган, президент на Турция: Както казах и на вашия президент - Турция и Гърция трябва да вярват в нещо. Трябва да вярват, че чашата е наполовина пълна и заедно се справят с проблемите.

Анализатори видяха в посещението на Ердоган знак, че той иска да затопли не само отношенията си Атина, но и с ЕС, които се влошиха след неуспешния опит за преврат миналата година.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сблъсъци в палестинските територии след снощната реч на Тръмп
Сблъсъци в палестинските територии след снощната реч на Тръмп
Български и македонски ученици отбелязаха заедно годишнина на Никола Вапцаров
Български и македонски ученици отбелязаха заедно годишнина на Никола Вапцаров