НОВИНИ

Историческа визита на индийския президент у нас - коментар на Даниела Кънева

Знаково посещение - от 15 години не е идвал индийски президент у нас. Защо посещението е голямо и какво да очакваме - Даниела Кънева с коментар и подробности по темата.

bnt avatar logo
от БНТ
08:35, 05.09.2018
Чете се за: 01:14 мин.
У нас

В индийската външна политика посещенията на президента обикновено са знакови - обикновено докато един президент е такъв, отива в една страна само веднъж.

Сегашната обиколка на индийския президент е в Кипър, България и Чехия е много важна, защото обикновено президентът е като старейшината в индийския политически живот.

С президента идват и 72-ма бизнесмени, обясни тя.

;

Паметникът на Махатма Ганди в София вече може да се види в Южния парк. "Мога да умра за много каузи, но да убивам - за нито една", казва великият Махатма Ганди. Тези негови думи говорят ясно за смисъла на живота му.

Махатма Ганди е една от най-силните личности в човешката цивилизация от миналото хилядолетие, чиито уроци трябва да помним и днес, катеогоричен е скулпторът на паметника Иван Русев.

Иван Русев, скулптор на паметника: Това е едно гигантско постижение, за което може да се говори много дълго, но най-великото нещо е, че той успява чрез мира да осъществи освобождението на Индия.

Махатма Ганди е човек с позиция на духовен водач и стремеж към мир. Това му помага и по пътя към успешната революция. Няма друго оръжие освен любовта. Новият паметник в Южния парк е препратка към явяването на Ганди пред британския парламент с неговата козичка, като по този начин заявява позицията си за независимост.

Иван Русев, скулптор на паметника: Махатма Ганди е в този бял мрамор, характерен за индийскиите дрехи. Един великолепен бронз, месинг и затова е и с тази козичка, на която убеден съм ще се радват и децата.

По думите на Иван Русев Махатма Ганди не е духовен водач само в Индия. От делото му може да се учи целият свят.

Иван Русев, скулптор на паметника: Този духовен водач успява да осъществи една революция без оръжие и по повод срещата на втората кръгла маса в Лондон, в Британския парламент той отива именно в духа на своето свободомислие с козичката си, така че аз
избрах този сюжет, който не е правен никъде по света.

Силата на любовта и разбирането срещу омразата и невежеството. Това е посланието, която ни оставя Махатма Ганди. А статуята с козичката на великия водач остава в Южния парк, за да напомня за него.

Още подробности в репортажа на Цанка Николова.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сидеров: Не сме във властта да затваряме заведения
Сидеров: Не сме във властта да затваряме заведения
Какво да очакват зрителите от специалната програма на БНТ на 6 септември
Какво да очакват зрителите от специалната програма на БНТ на 6 септември