НОВИНИ

Историческа визита на японския премиер Шиндзо Абе в София

Историческа първа визита на японски министър-председател у нас. Шиндзо Абе пристигна в страната ни по покана на премиера Бойко Борисов заедно с 30 представители на крупния японски бизнес. Борисов и Абе обсъдиха приоритетите на българското председателство на Съвета на Европейския съюз и готовността на страната ни да работи за разширяване на стратегическото партньорство Европейски съюз - Япония в рамките на следващите 6 месеца.

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
19:50, 14.01.2018
Чете се за: 01:08 мин.
У нас

Почетен гвардейски шпалир посрещна японския премиер Шиндзо Абе в София. България и Япония са приятелски държави, които споделят общите ценности за демокрация и върховенство на закона, подчерта Абе пред българския си колега Бойко Борисов и добави, че страната му подкрепя силно сплотена Европа.

Японският премиер подчерта, че страната му очаква тясно сътрудничество с България и Евросъюза по сигурността в Югоизточна Азия, ситуацията в Северна Корея и отвлечените там японски граждани. Бойко Борисов също осъди поведението на Северна Корея с нейната ядрена програма и изстрелването на балистични ракети.

Бойко Борисов - министър-председател на България: Категорични сме, че всички проблеми трябва да се решават мирно, на масата на преговорите.

Българското председателство на Евросъюза бе поставено като акцент в разговора между Абе и Борисов, а японският премиер подкрепи един от основните външнополитически приоритети на страната ни, свързан с европейското бъдеше на Западните Балкани.

Шиндзо Абе - министър-председател на Япония: Япония се фокусира върху стабилността на балканския регион и с настоящото посещение ние създадохме инициатива за сътрудничество за Западните Балкани. Надяваме се, че с помощта на България ще продължим контактите си с целия регион.

До скоро никой не говореше по тази тема, а сега тя благодарение на България вече е приоритет за целия Европейски съюз, на саудитския принц след визитата на делегацията ни там, и сега за Япония, подчерта Бойко Борисов.

Бойко Борисов - министър-председател на България: И аз разчитам много, защото Япония е третата икономика в света, имаме изключително близки отношения.

Абе добави, че очаква навлизането на много нови японски компании у нас и заяви, че иска сътрудничеството между двете държави да продължи в редица икономически сфери.

Пред медиите Шиндзо Абе оцени и уменията на Бойко Борисов по карате като припомни, че през 2020 страната му ще е домакин на олимпийските и параолимпийски игри, на които за първи път карате ще е олимпийски спорт.

Борисов изпрати поздрави на японския император и каза, че на входа на Европа между Азия и Стария континент, Япония имала приятел в наше лице.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ромите празнуват Банго Васил
Ромите празнуват Банго Васил
Шофьор на градски автобус във Варна свали пътниците, без да им обясни причината
Шофьор на градски автобус във Варна свали пътниците, без да им обясни причината