НОВИНИ

Историческата първа среща между Путин и Ким Чен Ун премина в добро настроение

Първата среща между руския президент Владимир Путин и лидера на Северна Корея - Ким Чен Ун, вече е в историята. Двустранните отношения и ядреното разоръжаване на Корейския полуостров бяха основните теми на разговорите.

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
17:40, 25.04.2019
Чете се за: 01:09 мин.
По света

Широки усмивки, дълги ръкостискания и топли приветствия белязаха първата среща между Владимир Путин и Ким Чен Ун. Тя продължи 3 часа, като близо два от тях лидерите са разговаряли на 4 очи. След това визитата продължи със срещи в по-широк формат. Перспективите за развитите на двустранното сътрудничество и транспортни проекти са били част от акцентите по време на разговорите.

Ким Чен Ун, лидер на Северна Корея: Причината да посетим Русия е, за да се срещнем и да обменим мнения с вас, г-н Президент. Както и да споделим възгледите си за Корейския полуостров и политическата ситуация в региона, която привлича световното внимание.

И двете страни определиха диалога като ползотворен и конструктивен. Според Путин Ким Чен Ун е "открит" и води спокойно дискусии по всички актуални теми. Заради спецификата на северкорейския режим, на заключителната пресконференция присъства само Путин.

Владимир Путин, президент на Русия: Какво е денуклеаризацията? Това до известна степен е разоръжаване на Северна Корея. Разбира се - непрекъснато говоря за това, мога и пак да потвърдя - за същото говори и севернокорейската страна - Северна Корея просто иска гаранции за сигурността си и съхраняване на суверенитета си.
;

Разоръжаването обаче трябва да се случи със спазването на международните закони, допълни Путин. А според говорителя на Кремъл - Дмитрий Песков, най-добрият вариант за постигане на тази цел е възстановяването на шестстранните разговори за ядрената програма на Северна Корея. Тонът на посещението - червените килими, съпътстващата програма сякаш бяха сигнал за Вашингтон, че със заплахи и ултиматуми нищо не може да се постигне, коментират анализатори. Ким Чен Ун посети Русия около два месеца след неуспешната втора среща с американския президент Тръмп.

Според анализатори целта на Пхенян е да покаже, че не е толкова зависим от Вашингтон. А Москва демонстрира, че е значим играч на Корейския полуостров. Традиционен корейски меч - това подари Ким Чен Ун на Владимир Путин. Той върна жеста със сабя и сервиз за чай, удобен за път. Подаряването на оръжие се смята за лоша поличба, вярва се, че то трябва да се откупи - ето защо двамата лидери си размениха монети.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Китай представя проекта за новия път на коприната
Китай представя проекта за новия път на коприната
Правителството предлага социалната пенсия за старост да се повиши с 5.7%
Правителството предлага социалната пенсия за старост да се повиши с 5.7%