НОВИНИ

История на колела

Автобус с ликовете на бележити българи и техни цитати обикаля страната. Това е първото по рода си у нас пътуващо читалище, което подслонява част от историята на България. Негов създател е Ивайло Шопски, който е подкрепен от приятели.

Владимир Христовски
от Владимир Христовски
18:00, 25.05.2016
Чете се за: 00:44 мин.
Още

Забележителността в центъра на софийското село Мърчаево днес е уникалният автобус на пътуващото читалище "Бащино огнище". Макар и денят да беше неучебен, учениците от 3-ти клас на 152-ро основно училище "Св. Св. Кирил и Методий" нямаха търпение да влязат в подвижния музей. Ивайло Шопски разказва за мотива да качи историята на колела.

Ивайло Шопски, създател на пътуващото читалище: "Основата беше в това, че образованието и изобщо нашата история да стане по-атрактивна, да отиде при хората. Да бъде поднесена по модерен начин, такъв който да направи впечатление. Да е иновативен, за да може децата да запомнят и да се впечатлят."

В момента моторизираното „Бащино огнище“ представя българската воинска чест в периода от Средновековието до Втората световна война. В музея намират място и новите технологии.

Ивайло Шопски, създател на пътуващото читалище: "Тук сме съчетали полезното с приятното. Защото малкото пространство, с което разполагаме, изискваше да намерим решение, с което да кажем много."

Така се спрели на варианта да сложат таблети, на които вървят образователни текстове, картини и филми, свързани със съответния експонат. Ивайло Шопски разказа още, че идеята няма да се изчерпи с тази обиколка на пътуващото читалище. И вече крои планове следващата експозиция да е посветена на старите български занаяти – тъкане, кожарство, грънчарство. Входът и беседите в пътуващото читалище са безплатни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Георги Първанов: Няма пречки в Конституцията за трети мандат
Георги Първанов: Няма пречки в Конституцията за трети мандат
Сблъсъци с полицията по време на митинг на Доналд Тръмп
Сблъсъци с полицията по време на митинг на Доналд Тръмп