НОВИНИ

​Италиански бор е най-старото дърво в Европа

Италиански бор, който изглежда изсъхнал, но е жив, е най-старото дърво в Европа - на 1230 години, съобщи сп. "Дискавър".

bnt avatar logo
от БТА
13:23, 25.05.2018
Чете се за: 00:42 мин.
Още
​италиански бор старото дърво европа

Учени от университета на Тусция изобретиха нов метод за датиране, за да докажат, че това дърво е най-старото в Европа. Те установиха, че няколко дървета в националния парк Полино са на повече от 1000 години. Най-старото от тях е Хелдрейхов бор. Учените го нарекоха Италус.

Върхът на Италус е съвсем сух и покрит с шипове. В средата и долната част обаче има зеленина. Това е типично за много старите иглолистни дървета, твърдят учените. Типичен е и кухият дънер, изгнил с годините. Заради него обаче е невъзможно да бъде определена възрастта на дървото само по пръстените.

Според пръстените възрастта на Италус е 955 години, но не е известно колко липсват. Диаметърът на дървото е 160 см, а кухата част в дънера е почти 48 см. Тъй като дебелината на пръстените варира, специалистите не могат да кажат колко точно липсват. Затова учените прибягнаха до корените. Те са расли в различни периоди от живота на дървото. Радиовъглеродното датиране, съчетано с пръстеновите модели в корените и дънера, разкрива цялата хронология на развитие на бора. Новият метод доказва, че най-старият пръстен е от 789 г., т.е. дървото е на 1230 години.

Възрастта на Италус е внушителна, но не и в сравнение с най-старите дървета в света. Те са в Калифорния и също са иглолистни, като най-старото от тях е на повече от 5000 години.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Д-р Славчо Близнаков: По 30 линейки на ден карат пациенти в „Св. Анна“
Д-р Славчо Близнаков: По 30 линейки на ден карат пациенти в „Св. Анна“
Премиерът Борисов покани папа Франциск да посети България
Премиерът Борисов покани папа Франциск да посети България