НОВИНИ

​Италиански екип ще обнови визията на столичния площад "Света Неделя"

Италиански екип ще обнови визията на столичния площад "Света Неделя". Световноизвестният архитект Масимилиано Фуксас ще отговаря за ремонта на площада. Неговото студио спечели конкурса за обновяване на пространството около църквата.

bnt avatar logo
от БНТ
20:38, 29.11.2019
Чете се за: 00:48 мин.
У нас

От седемте проекта, идващи от Франция, Русия, Италия и България, победителят е италианското студио "Фуксас".

Главната идея на италианския екип е да превърне този площад в площад на хората, а не на колите. Очаква се ремонтът да започне през 2021 година.

Новият проект предвижда познатият площад "Св. Неделя" да се превърне в това. Пешеходно пространство, градинка, връзка с градски транспорт и фонтани.

Микеле Чинини, представител на студио "Фуксас": Нещо като булевард Витоша - искаме да продължим този тип архитектура.
Арх. Здравко Здравков, главен архитект на София: Мястото е изключително важно и в следващите години то трябва да свърже пешеходните пространства, които започват от площад България през реконструирания булевард "Витоша".

Всички от международното жури одобряват проекта с изключение на арх. Борислав Игнатов.

Арх. Борислав Игнатов, член от журито: Спечелилият проект има сериозни проблеми с пешеходната комуникация. Където в момента е най- оживеният трафик, се създават едни изкуствени зелени зони.

Предстои кметът на София да се запознае с детайлите на проекта.

Йорданка Фандъкова, кмет на София: На картинка е красиво. Първо трябва да се запозная внимателно. Не мога да говоря само на картинка, както преди малко говорихме. Да видя препоръките на журито, да видя материалите. Тогава ще мога да видя, разбира се, бюджета, тогава ще мога да коментирам.

Но преди да започне същинската работа по проекта, ще се изчака да мине срокът, в който другите кандидати ще могат да обжалват.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Факелно шествие на ВМРО за годишнината от подписването на Ньойския договор
Факелно шествие на ВМРО за годишнината от подписването на Ньойския договор
Най-доброто от Туск и Юнкер
Най-доброто от Туск и Юнкер