НОВИНИ

Италианско-саудитски консорциум ще изгражда участъка от "Турски поток" у нас

Италианско-саудитският консорциум "Аркад" ще строи българския участък на "Турски поток". Това стана ясно при изслушване в Народното събрание на енергийния министър Теменужка Петкова. Тръбата трябва да бъде построена за 250 дни срещу 1,289 млрд. евро.Какво е значението на газовата връзка и с каква суровина ще работи газовия хъб Балкан вижте в репортажа на Цветелина Катанска.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
17:54, 03.04.2019
Чете се за: 01:10 мин.
У нас

Строежът на българския участък от "Турски поток" от Провадия до сръбската граница ще започне през юни, обяви енергийният министър Теменужка Петкова. По думите й, България се е уговорила със строителя Аркад да плати строежа на части при лихва 4,1%.

Теменужка Петкова, министър на енергетиката: Ние сме си оставили възможност в обществената поръчка, ако излезем на финансовите пазари и получим по-добри условия да се възползваме от тях. Така че мисля, че днес е един добър ден за българската енергетика.

Проектът е част и от газоразпределителния хъб "Балкан". Все още обаче не е ясно откъде точно ще идва природния газ за него. България продължава да разчита на руски доставки.

Теменужка Петкова, министър на енергетиката: Тепърва тази тема предстои да бъде дискутирана. Ние сега говорим с колегите от "Газпром" и това, което искаме да направим, е да създадем възможност за търговия с природен газ на българската борса.

До 2022 г. България трябва да приключи с изграждането на новата си газова инфраструктура. Министър Петкова предупреди, че страната ни може да загуби бъдещи доставки от Азербайджан, ако не се построи до 2020 г. връзката с Гърция.

Основните въпроси на депутатите бяха свързани именно с диверсификацията на маршрутите и напредъка по хъб "Балкан".

Валентин Николов, ГЕРБ: Аз мисля, че всеки един лев, вложен в газовата инфраструктура дава перспектива българия да бъде незаобиколим фактор на газовата карта на Европа.
Павел Шопов, Обединени патриоти: Тук с газа, принципът е от колкото повече страни ще идва газ и се захранва хъб "Балкан", толкова по-добре.
Рамадан Аталай, ДПС: Разбира се руският газ е необходим за България, но са необходими и други източници. Да не ни хванат уроки, да можем да построим тази тръба, която да ни свърже с австрийския хъб и да можем да получаваме газ и от двете посоки - това е истината, колеги.

Енергийният министър коментира и протестите в пернишкото село Дивотино срещу въглищната компания "Мин Индъстри". По думите й, от една страна проверката дали дружеството е унищожило земеделски земи продължава, но от друга трябва да се има предвид, че ако компанията не работи дълго може да спре и топлофикацията в Перник, която купува въглища оттам.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Корнелия Нинова призова евродепутатите да гласуват срещу Истанбулската конвенция
Корнелия Нинова призова евродепутатите да гласуват срещу Истанбулската конвенция
Пламен Нунев оглави Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред в НС
Пламен Нунев оглави Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред в НС