Италия е предупредила Словакия за проникване на мафиотска организация

Италианската прокуратура е предупредила словашките власти за "опасно" проникване на влиятелна италианска мафиотска организация още преди убийството на словашки разследващ журналист, заяви днес висш антимафиот, цитиран от Асошиейтед прес.

от БТА
преди 2 години
Чете се за: 00:33 мин.
По света
Италия е предупредила Словакия за проникване на мафиотска организация

"Ние предупредихме властите в Братислава, но за съжаление те не ни послушаха" за проникването на Ндрангетата в Словакия, каза Франко Роберти, който доскоро беше национален прокурор за борба с мафията в Италия.

Словашката полиция обискира вчера жилища, свързани с предполагаеми членове на мафиотската организация. При акциите, проведени във връзка с убийството на журналиста Ян Куциак и приятелката му Мартина Кушнирова, бяха арестувани седмина заподозрени.
Последният, недовършен материал, по който е работил Куциак, е бил за дейностите на Ндрангетата в Словакия. Журналистът и приятелката му бяха открити застреляни в дома им миналата седмица.

Роберти каза, че Ндрангетата може да е убила Куциак, защото "не е имало друг начин да запуши устата" на журналиста. Според него "корумпираността" на местните представители на властта играе голяма роля за дейностите на Ндрангетата в чужбина. За днес в Словакия бяха планирани 25 шествия в памет на убитата двойка, включително в столицата Братислава. Други възпоменателни събирания са планирани в над 20 града в чужбина, включително в Лондон, Париж и Брюксел.

Топ 24
Най-четени