НОВИНИ

Италия потъва в сериозна политическа криза и върви към нови избори

Президентът Серджо Матарела възложи съставянето на правителство на технократа Карло Котарели. То обаче едва ли ще получи вот на доверие в парламента,тъй като Котарели не е кандидатът на партиите, които спечелиха изборите през март. Самият той прогнозира нови избори след август, ако бъде отхвърлен от депутатите или вот в началото на 2019- та след като бюджетът бъде приет.

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
17:45, 28.05.2018
Чете се за: 00:56 мин.
По света

63-годишният Карло Котарели, бивш служител на Международния валутен фонд, наричан още "Господин ножица" заради ролята си в орязването на държавните разходи на Италия преди пет години, получи мандат за формиране на правителство на страната.

Карло Котарели, номиниран за премиер на Италия: Приех задачата да съставя правителство.Надявам се да представя на президента списъка с министрите много бързо. Ще представя програмата си в парламента, която ако бъде одобрена, ще включва приемането на бюджета за догодина и след това парламентът ще бъде разпуснат, а изборите ще са в началото на 2019 та. При липса на вот на доверие правителството ще подаде оставка, а изборите ще са след август тази година.


;

Така Италия се запътва към нови избори. Страната е без правителство от вота на 4 март. Дотук се стигна след решението снощи на президента да отхвърли предложения финансов министър Паоло Савона, 81- годишен икономист с план за излизане от еврото.

Савона беше предложен от движението Пет звезди и Лигата чрез кандидата за премиер Джузепе Конте.

Серджо Матарела, президент на Италия: Съгласих се с всички министри без финансовия.Поисках кандидат, който не поддържа линията за евeнтуално излизане от еврото.
;

Лидерът на „Пет звезди“ ди Майо ще търси начин за отстраняването на президента от парламента.Държавният глава е гарант на конституцията и поиска уверения за спазването на европейските ангажименти на Рим.

Италия е третата сила в еврозоната. Финансовите пазари реагираха положително, но не и еуфорично на номинирането на Катарела. Европейски дипломати призоваха Италия към стабилно, проевропейско правителство. Първият дипломат на съюза Могерини каза, че вярва в капацитета на италианските институции. Могерини напомни, че в последните дни доверието на италианците към Брюксел е нараснало до 41 процента.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Какво показва годишният икономически анализ на БАН?
Какво показва годишният икономически анализ на БАН?
БСП и ГЕРБ в спор за изборите в село Галиче
БСП и ГЕРБ в спор за изборите в село Галиче