НОВИНИ

Иван Гешев: Ако трябва, ще осигурим и психологическа помощ на Васил Божков

Бизнесменът Васил Божков обяви, че се страхува да се върне в България. Главният прокурор му гарантира сигурността и дори му предложи психологическа помощ, ако има нужда от такава. По-късно днес прокуратурата ще обяви подробности по разследването срещу лотарийните игри на Божков и Държавната комисия по хазарт.

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
12:08, 30.01.2020
Чете се за: 00:52 мин.
У нас

Васил Божков каза, че няма да се върне в България, защото се страхува за живота си след вчерашните изявления на прокуратурата и задочно повдигнатите му обвинения.

Главният прокурор обаче е категоричен, че Васил Божков ще дойде в България.

Иван Гешев, главен прокурор: Аз съм сигурен, че колегите ще направят всичко възможно, за да си приберем г-н Божков и ще направим всичко възможно, за да не се страхува. Ще му осигурим и психологическа помощ в хода на работата. Вижте, аз не се срещам с олигарси, имах покана, обаждане, Златев искаше среща, няма нужда да се срещам, аз се срещам с обикновените хора.
Липсват половин милиард лева. То си е страшно да имаш да връщаш на държавата половин милиард.

Разследването ще продължи като Божков ще остане обвиняем задочно. Евентуално и корекциите на обвинението ще бъдат повдигани задочно. Възможно е, по примера на Цветан Василев, който е в Белград, ако бъде внесен обвинителен акт, делото на Васил Божков да се гледа като задочно подсъдим.

Главният прокурор отговори за взаимоотношенията между прокуратурата и президентството. Иван Гешев оповести, че ден преди да стане публично известно, че той е поискал тълкувателно решение от Конституционния съд за имунитета на президента и вицепрезидента, е получил есемес от главния секретар на президента Димитър Стоянов, с който е бил поканен на среща в президентството. Според Гешев не е сериозно да бъде канен на срещата по този начин.

Иван Гешев: Не може главен прокурор да бъде привикван с есемеси от едно лице, вероятно същия Митко, на който вероятно президента Радев вероятно казва да смачка проверката на антикорупционната комисия по отношение на съпругата му. Мисля, че отговорът ми беше ясен.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Гешев бил поканен с есемес на среща в президентството
Гешев бил поканен с есемес на среща в президентството
Държавната финансова инспекция установила грешки при прилагане Закона за хазарта
Държавната финансова инспекция установила грешки при прилагане Закона за хазарта