Кметът на район "Северен" в Пловдив Ральо Ралев е разследван за подкуп. Зам.-главният прокурор Иван Гешев направи аналогия с разследването на Десислава Иванчева. Подчерта обаче, че е действано ювелирно и с цел да се затруднят разследващите. Гешев коментира и контактите на задържаните фамилии Баневи и Арабаджиеви с подсъдимия за фалита на КТБ Цветан Василев. Според зам.-главния прокурор целта им е да дискредитират прокуратурата и разследващите.

Според източници от разследването сигналът срещу кмета на пловдивския район "Северен" е за поискан подкуп във връзка със строеж и е подаден от премиера Бойко Борисов. Предприемачът е бил притискан да подпише договор за получаване на заем и по този начин да се оправдаят парите, които след това ще даде, за да получи документите за строеж.

Иван Гешев, зам.-главен прокурор: Ако правя паралел между двата случая, за случая "Младост", извинявам се за уличния жаргон, както каза един от колегите прокурори, които са наблюдаващи по делото "Никой не взима пари по този балъшки начин". Този случай - вторият е доста по-качествено обработен от хората, които сме задържали.

Наши източници твърдят, че подкупът е трябвало да се плати вчера преди обед. В последния момент, обаче получателите са поискали строителният предприемач да обмени парите в друга валута и му било казано това да се случи на няколко транша в различни обменни бюра. Целта им била да са сигурни, че няма да получат белязани банкноти.

Иван Гешев, зам.-главен прокурор: Хората взимат предохранителни мерки, променят се предварителни уговорки, променят се маршрути в динамика. Всичко е динамично и тече в реално време.
До късно снощи продължиха обиските и разпитите в район „Северен“ в Пловдив

До късно снощи продължиха обиските и разпитите в район „Северен“ в Пловдив

В края на работния ден при акция на Специализираната прокуратура беше арестуван районният кмет Ральо Ралев.

По разследването срещу кмета на Божурище Иван Гешев коментира, че сделката с продадената на скандално ниска цена общинска земя е посочена като нарушение и в доклада на Агенцията за държавна финансова инспекция, който е връчен в общината в деня на задържането на Георги Димов. Инспекторите били установили и много други финансови нарушения, а докладът е приложен като доказателство по разследването срещу кмета на Божурище.

Иван Гешев, зам.-главен прокурор:
Докладът на АДФИ може ли да стане повод за разследване на други престъпления?
- Да, възможно е. Приложили сме го и след анализ може да се разшири предметът на разследваната дейност, респективно на повдигнатите обвинения.

Задържаните вчера в Монтана са държали монопола върху разпространението на наркотици в града, както и рекета на земеделски производители и дребни търговци. Има данни, че са принуждавали със сила хора да си прехвърлят земеделските земи. Голяма охранителна фирма в града, чрез подставени лица е била контролирана от тартора на групата Мартин Антов, който е арестуван в София.

Иван Гешев, зам.-главен прокурор: Обвиненията са за ОПГ, ръководство на ОПГ, седем лица са привлечени за вторични престъпления. За наркотици, за принуда, без да съм прецизен, работи се по един емблематичен за Монтана случай за една измама за 500 хиляди лева.
Прокуратурата повдига обвинения на задържаните при вчерашната акция в Монтана

Прокуратурата повдига обвинения на задържаните при вчерашната акция в Монтана

15 души бяха задържани при мащабна акция на Главна дирекция „Борба с организираната престъпност" и жандармерията в Монтана. Разследването е продължи...

Иван Гешев потвърди, че в телефоните, намерени при ареста на Ветко и Маринела Арабаджиеви в Барселона са открити много чатове. От тях е станало ясно, че хотелиерската фамилия е поддържала контакт с Цветан Василев в Белград. Той от своя страна е имал връзка с приближени на Баневи в София и е координирал проучването на следователи и прокурори по разследванията.

Иван Гешев, зам.-главен прокурор: Техният общ интерес е да бъде дискредитирана прокуратурата, да бъдат дискредитирани разследващите органи, да бъдат компрометирани с финансовите средства, с които разполагат. Те имат този начин за въздействие. Начинът е пари. Плащане на определени хора за дискредитиране на прокуратурата и действията на разследващите.

Гешев потвърди, че днес прокуратурата ще поиска постоянен арест и за Маринела Арабаджиева.

Върнаха Маринела Арабаджиева в София

Върнаха Маринела Арабаджиева в София

Маринела Арабаджиева беше екстрадирана от Испания у нас. Тя е предадена на българските власти днес по обяд в полицейския участък на летище "Барахас" в...

Цветан Василев и семейството му са похарчили 78 млн. лв от КТБ за 16 години

Цветан Василев и семейството му са похарчили 78 млн. лв от КТБ за 16 години

Цветан Василев и семейството му са похарчили 78 млн. лв от КТБ за 16 години. Това заяви пред съда основният свидетел по делото за фалита на банката Би...