Сегашният заместник-главен прокурор Иван Гешев е кандидат за поста главен прокурор. Предложението беше направено на заседание на Висшия съдебен съвет. Зад кандидатурата на Гешев застава цялата прокурорска колегия. До 29 юли трябва да станат ясни имената на всички кандидати за поста.

На днешното заседание на ВСС стана ясно, че Иван Гешев ще бъде единственият кандидат издигнат от прокурорската колегия. Решението е взето след дълго обсъждане, както и след срещи с представители на Камарата на следователите и Асоциацията на прокурорите. Магистратите се аргументираха, че Гешев е минал по всички нива на държавното обвинение и познава проблемите в дълбочина.

Даниела Машева, член на ВСС: Иван Гешев притежава висок професионализъм, много добър практически опит, високи нравствени и морални качества и изцяло отговаря на поставените законови критерии за главен прокурор.

От прокурорската колегия мотивираха професионализма на Иван Гешев и с успешните международни акции на Специализираната прокуратура срещу организирани престъпни групи за пране на пари и трафик на хора. Оттам заявиха още, че са обсъдени всички сигнали, които са подавани срещу него в антикорупционната комисия и инспектората към ВСС.

Даниела Машева, член на ВСС: Не е установено по тези проверки никакво неправомерно поведение не само, но и поведение, което по някакъв начин от страна на прокурор Гешев да сочи конфликт на интереси, на зависимости и, разбира се, неспазване на етични правила.

Магистратите заявиха, че членовете на прокурорската колегия са провели неформална среща с номинирания кандидат, на която той е дал съгласието си, макар че в началото на април самият Гешев беше 99% сигурен, че няма да се кандидатира за поста, изтъквайки лични причини. Така и не стана ясно какво сега е убедило заместник-главния прокурор да смени позицията си. От колегията очакват концепцията, която ще представи Иван Гешев, да бъде новаторска и модерна, отговаряща на очакванията на магистратите за развитието на прокуратурата.

Номинираните кандидати трябва да представят своите концепции до 12 август, а изборът на нов главен прокурор ще бъде в края на октомври.

Остават още две заседания на Пленума на ВСС, на които може да се номинират други кандидати. Новият главен прокурор трябва да събере най-малко 17 гласа от всичките 25 членове на съвета, а прокурорската колегия разполага с 11.

Започна надпреварата за нов главен прокурор

Започна надпреварата за нов главен прокурор

Висшият съдебен съвет стартира процедура за избор на нов главен прокурор. Кандидати обаче все още няма. Крайният срок за издигането им е 29 юли. За пъ...