Иван Гешев: Хора с ТЕЛК често не знаят от какво са болни, положението е трагично

Липсата на контрол от страна на Националния осигурителен институт върху ТЕЛК е довело до измамите с инвалидни пенсии. Това заяви в ефира на БНТ заместник-главният прокурор Иван Гешев. До момента са разпитани над 200 души, а 70% от тях не са могли да кажат от какво са болни и къде са се лекували. Иван Гешев изчисли, че нарушенията са ощетили хазната със стотици милиони левове, а схемите са различни за отделните региони.

Йоана Миланова
от Йоана Миланова
преди 1 година (обновена)
Чете се за: 01:08 мин.
У нас

Порочната схема - посредници обикалят села и махали, населени предимно със социално слаби, и предлагат на хората срещу 600 лева да се сдобият с решение на ТЕЛК, което ще им осигури инвалидна пенсия. Резултатът - половината население на села в Силистренско взимат такива пенсии, а стотици милиони изтичат от държавния бюджет и не стигат до реално нуждаещите се.

Иван Гешев - заместник-главен прокурор: Усещането на колегите е, че от тези стотици хора поне 70% не знаят от какво са болни, не знаят дали са ходили на ТЕЛК. Положението е трагично, защото на година от бюджета се изплащат около 1,7 млрд. Всяка такава пенсия води към себе си още няколко неща - поне 39 социални придобивки, за които се плащат още 600 милиона и неизбежно към тази процедура са свързани определени хоспитализации, в голяма част от тях се констатира, че са фиктивни.

По повод информацията на Ройтерс, че се очаква в доклад Европейската комисия да предупреди България за порочни практики при продажбата на гражданство на чужденци, Гешев заяви, че не знае как се купува гражданство. Но припомни случая с Държавната агенция за българите в чужбина.

Иван Гешев: Става въпрос за незаконни практики за получаване на удостоверения за произход. Това не е българско гражданство - това е част от процедурата за българско гражданство, това е една незаконна практика, корупционна схема, която ние сме прекъснали.


;

По друга актуална тема от последните дни - ареста на групата за незаконни парични преводи, включително и за терористични цели, Гешев беше категоричен, че няма пряка терористична опасност за България, но страната ни трябва да бъде подготвена.

Иван Гешев: Трябва да си кажем честно - има повишено ниво на заплаха в целия Европейски съюз. Ние сме част от Европейския съюз и не трябва да го подценяваме това нещо, защото има опасност.

Към момента няма нова информация за местонахождението на Ветко и Маринела Арабаджиеви, коментира още Гешев. Семейството не е открито на адресите във Франция, за които службите у нас имат информация. Очаква се в рамките на седмица Димитър Желязков-Очите да бъде върнат от Турция в България.

Топ 24
Най-четени