COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Иван Гешев остава единствен кандидат за главен прокурор

Иван Гешев остава единствен кандидат за главен прокурор. На четвъртото поред и последно заседание на Висшия съдебен съвет за издигане на кандидатури - нова не беше предложена. Правосъдният министър спази традицията да не издига кандидат за поста.

Иво Никодимов
от Иво Никодимов Йоана Миланова
20:17, 29.07.2019
Чете се за: 00:56 мин.
У нас

Правосъдният министър обясни, че няма извънредни обстоятелства, заради които да се налага той да предлага кандидат за поста главен прокурор.

Данаил Кирилов, министър на правосъдието: Кандидатурата, която беше издигната от всички членове на прокурорската колегия отразява волята на съсловието. Т.е. в този смисъл тя представлява и проявление на магистратското самоуправление, за да не казвам съдийското - тук иде реч прокурорското самоуправление.

По-рано Иван Гешев обясни, че точно подкрепата на професионалната общност е в основата на решението му да приеме предложението на колегите си от ВСС да се кандидатира.

Иван Гешев, зам.-главен прокурор: Това е едно огромно доверие, което съм длъжен да оправдая. И аз не съм човек, който ще избяга нито от отговорност, нито от доверие.

Правосъдният министър Данаил Кирилов е категоричен, че дори с един кандидат процедурата е състезателна и избор ще има само ако се съберат най-малко 17 гласа подкрепа. Иван Гешев пък припомни, че не е първият единствен кандидат за поста.

Иван Гешев, зам.-главен прокурор: Ще ви върна към една друга процедура, когато 17 човека номинириха един друг бъдещ главен прокурор, който беше сам. И такива реакции нямаше и той беше един успешен главен прокурор, поне за мен. Това говоря за г-н Велчев.

Днес прокурорската колегия на ВСС с пълно единодушие избра за административен ръководител на Специализираната прокуратура единственият кандидат Димитър Петров. Последното преди съдебната ваканция заседание на съвета приключи с размяна на остри реплики между главния прокурор Сотир Цацаров и председателя на ВКС Лозан Панов. Повод стана настояването на правосъдния министър да се направи одит за сигурността на системата за случайно разпределение на делата.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
В "Референдум": Какво ще се случи със сметките за ток, след като електроенергията започне да се търгува свободно?
В "Референдум": Какво ще се случи със сметките за ток, след като електроенергията започне да се търгува свободно?
Президентът Радев се срещна с водещи китайски компании
Президентът Радев се срещна с водещи китайски компании