НОВИНИ

Иван Гешев: Цветан Василев в Сърбия го пази руската държава

В Брюксел главният прокурор Иван Гешев обяви, че Русия задържа банкера Цветан Василев в Сърбия. Гешев изпрати писма до Европейските институции и до Висшия съд в Белград заради неразумно дългия период, в който няма отговор по искането за екстрадицията на банкера Цветан Василев. Иван Гешев информира Урсула фон дер Лайен и Давид-Мария Сасоли за казуса, за да го имат предвид при бъдещата преценка за готовността на Сърбия като кандидат за членство в ЕС.

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
18:10, 05.02.2020 (обновена)
Чете се за: 01:03 мин.
У нас

В писмата си главният прокурор уведомява Европейските институции, че екстрадицията на подсъдимия за фалита на КТБ бивш собственик на банката Цветан Василев е поискана от Сърбия през есента на 2014 г. и до този момент съдебните власти в Белград не са дали никакъв отговор на искането.

Иван Гешев, главен прокурор: За сведение сме уведомили представители на Европейския парламент и Европейската комисия за това, че явно има индикации, че сръбската държава не изпълнява международни споразумения. Цветан Василев в Сърбия го пази руската държава с помощта на сръбската държава.

Европейските институции са уведомени още, че през април 2016 г. Висшия съд в Белград е поискал допълнителна информация по молбата за екстрадиция, която българската прокуратура е представила в посочените от сръбските власти срокове.

Иван Гешев е изпратил и писмо до Висшия съд в Белград. В него главният прокурор изразява недоумението си, че повече от 5 години няма отговор. Подчертава също, че подобно забавяне е безпрецедентен случай в историята на приложение на Европейската конвенция за екстрадиция.

Цветан Василев беше задържан в Белград през септември 2014 г. След дълго протакане Висшият съд на Белград насрочи делото за пролетта на 2016 г. и проведе две закрити заседания, на които медии не бяха допуснати. Без да се произнесе по същество изпрати казуса на Апелативния съд, който от своя страна го върна на Висшия съд. Евродепутатът Александър Йорданов подкрепи действията на главния прокурор като прекъсна разговора му с журналисти в Брюксел.

Александър Йорданов, евродепутат от ЕНП - ГЕРБ/СДС: Сърбия няма да влезе в Европейския съюз докато крие такива като Цветан Василев. Няма влизане.

И днес на телефоните за връзки с медиите на Висшия съд в Белград не отговаряше никой. Дори когато делото срещу Василев се гледаше в съдебната палата на сръбската столица от съда не съдействаха по никакъв начин на журналистите. Тогава нито едно от съдебните становища по казуса не стана публично достъпно.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Остро политическо противопоставяне в САЩ
Остро политическо противопоставяне в САЩ
Две бебета са се заразили с коронавирус в Ухан
Две бебета са се заразили с коронавирус в Ухан