COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

10 души са задържани при акцията срещу телефонни измамници, открит е и тротил

При акция срещу телефонните измамници във Ветово бяха задържани 8 души и още двама в страната, които са били «мулета».

от БНТ
13:46, 09.10.2019 (обновена)
Чете се за: 00:55 мин.
У нас


Иван Гешев, зам.-главен прокурор: В голямата си част те са с нисък социален статус български граждани от цигански произход. Към момента са задържани 10 лица на територията на цялата страна. Намерени са тротил в размер да срути 2-3 къщи. Мисля че 400 грама тротил, оръжие, много сим карти и телефони, което са оръдията на труда на тези хора. Както казах оръжие. Това, което искам да допълня, е че тук става въпрос, в тези 6 случая, които са предмет на разследване за 2 емблематични случаи, за които са запознати вашите зрители. Единият е за измама в размер на около 130 000 лв. от възрастен мъж в София, а вторият случай придоби широка известност в началото на годината, когато едно 11-годишно дете от Стара Загора предостави около 40 000 лв. на муле на ало измамниците, на тази група - това е вторият емблематичен случай от тези 6, който е предмет за разследване по това досъдебно производство.
;

Специализираната прокуратура и жандармерията блокираха тази сутрин малкия град, където бяха направени обиски в къщите. Към момента има доказателства за 6 случая на извършени „ало" измами в периода от декември миналата година до август тази година. Щетите са за около 300 000 лв. Специализираната акция е на територията на цялата страна, но основната група телефонни измамници е във Ветово.

;
Ивайло Иванов, главен секретар на МВР: Към момента имаме 10 човека задържани - всички са криминално проявени, а голяма част от тях са многократно осъждани за телефонни измами. Има намерени доста луксозни автомобили, къщите - въпреки че външният им вид не е толкова луксозен, вътре са доста добре обзаведени, вътре има парични суми, които са намерени.
Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Средният осигурителен доход за страната за август 2019 г. е 972,20 лева
Средният осигурителен доход за страната за август 2019 г. е 972,20 лева
Създателите на литиево-йонната батерия с Нобелова награда по химия
Създателите на литиево-йонната батерия с Нобелова награда по химия