НОВИНИ

Иван Костов: Нямаше обществена подкрепа за реформите на прехода

Най-големият антагонист на прехода беше липсата на достатъчнаобществена подкрепа за реформите, които трябваше да бъдат извършени . Това заяви бившият премиер Иван Костов в предаването на БНТ "Панорама".

bnt avatar logo
от БНТ
22:20, 12.04.2019
Чете се за: 01:13 мин.
У нас

Костов, който издаде книгата си "Свидетелства за прехода" тази седмица, обясни, че недостатъчната подкрепа, както и политическата неопитност на реформаторите, са основните причините за бавния преход на България.

Иван Костов, бивш-министър председател на България (от 1997 до 2001 г): Посткомунистическият човек има проблем с реформите, защото те го карат той да промени собствения си живот, тсебе си да промени.

Като най-важна собствена грешка Костов посочи ненаправената декомунизаци и даде за пример денацификацията, извършена от Конрад Аденауер след Втората световна война в Германия.

Иван Костов, бивш-министър председател на България: Ние винаги се опитваме да минем между капките, винаги се опитваме и вълкът да е сит, и агнето цяло. Ние винаги минаваме по -лекия начин. Ние никога не сме имали големи травми в своята истори.

Като най-голям проблем на прехода Костов посочи липсата на солидарност, на съпреживяване и способността за прошка между реформаторите и демократите.

Иван Костов, бивш министър-председател на България: Големият проблем е че ние, реформаторите, демократите, тези, които искахме демокрацията, не се съпреживяваме като общност. Ние не сме солидарни помежду си. Ние не се разбираме, не си прощаваме, не общуваме. Ние търсим как да се разграничим помежду си. Това е големият проблем. Затова и не можахме да създадем партии. Затова се провалихме в опита си да създадем партии.

Според Костов, извършената през 90-те години приватизация в България е била "доста успешна", особено на фона на раздържавяването в Чехия и Германия, където загубите от него са били голем,

Той заяви, че предприятия като "Кремиковци" и БГА "Балкан" не е могло да бъдат спасени заради високата външна задлъжнялост на държавата, заради която тя се е оттеглила от собствените си функции.

Костов обясни, че двойният фалит на България (през 1990 г. и 1997 г.) е причина България и днес да е най-бедната държава в ЕС.

Иван Костов, бивш-министър председател на България: България е единствената страна от източния блок, която два пъти изпада във финансов колапс. Това не го казвам аз, а обективните числа - двойна катастрофа.

Бившият премиер призна, че от самото начало е знаел, че е щял да бъде намразен от обществото за направените реформи, но е бил готов да плати цената за това.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Столична община събира доброволци за засаждане на нова гора
Столична община събира доброволци за засаждане на нова гора
Турция започна да глобява чуждестранни шофьори
Турция започна да глобява чуждестранни шофьори