За приетия бюджет на Здравната каса и за идеята да бъде въведена потребителска такса за децата в студиото на "Още от деня" говори председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров.

Иван Маджаров, председател на БЛС: Бюджетът сам по себе си изглежда като последните бюджети от последните години. Очаквано завишение на средствата, които ще бъдат похарчени от НЗОК във връзка с очакваното повишение на минималната работна заплата, а с нея и осигурителните вноски.

Критиците твърдят, че бюджетът не дава възможност за реформи, а министър Ананиев казва, че в него са заложени мерки, които ще гарантират провеждането на реформи от 2021 година.

Иван Маджаров, председател на БЛС: Аз разбирам тези мерки като възможност с тези пари да се осигури спокойствие на работещите в системата на здравеопазването, така че да не се наблюдават тазгодишните проблеми - имаше протести поради ниско заплащане на специалисти по здравни грижи, имаше и протести и на лекари от отделни специалности. Точно затова смятаме, че сами по себе си парите са една цифра, но е много важно да бъдат разпределени, насочени по начин, по който да бъде усетено от всички работещи.

Той заяви, че тази година ще предложат нещо, което не е правено в близките години, а именно намаляване на предвижданите хоспитализации в болниците за сметка на повишение на цените на клиничните пътеки.

Иван Маджаров, председател на БЛС: Това има два ефекта. От една страна, подобрени грижи за пациента, защото болниците няма да са принудени да въртят много пациенти само за да си изкарат прехраната. А от друга страна, ще получат повече средства, за да се подобрят възнагражденията на специалисти по здравни грижи.

Това не означава, че се цели пациентите да се лекуват по-малко време в болниците.

Иван Маджаров, председател на БЛС: Предлагаме, когато пациентът влезе в лечебното заведение, да бъде лекуван толкова, колкото е необходимо, а не както досега максимално бързо да бъде изписван, за да може да постъпи нов пациент, защото цените на клиничните пътеки са ниски и болницата не може да съществува в противен случай.

Справедлива ли е идеята да бъде въведена потребителска такса за децата, председателят на БЛС коментира като некоректно тълкувание, защото според него критерият за цивилизационност на една държава е грижата за децата, за майките и за пенсионерите.

Иван Маджаров, председател на БЛС: Това не бива да става за сметка на лекарите. В случая, на педиатрите. Така както държавата поема 1, 90 лв. за потребителска такса на пенсионерите, да го прави и за децата.

Вижте целия разговор с д-р Маджаров във видеото